Офіційно 2017 рік оголошено роком Японії в Україні. На честь цієї події в найкрасивішому місці столиці - Ботанічному саду ім. М.М. Гришко з 28 квітня по 2 травня в рамках фестивалю "Ландшафтна весна", вперше в Україні пройде масштабний конкурс садів - «Японські мотиви в Ботсаду».

Сади і парки Японії дивні і неповторні - вже через кілька хвилин перебування в зелених, квітучих оазисах повністю знімається нервова напруга, гармонізується душевний і  фізичний стан людини. У світовому ландшафтному дизайні та  в архітектурі японський стиль займає особливе почесне місце, вважається зразком для наслідування, має тисячолітню історію та  є втіленням таємних знань. Японський ландшафтний дизайн - це краса і традиції, гармонія і досконалість, кропітка праця садівників і  захоплення всього світу. Найважливіша  функція японського саду – створити та зберегти  внутрішню гармонію.

У ботанічному саду відвідувачі побачать  не стільки традиційні японські сади, а оригінальні ландшафтні рішення, які є відображенням сприйняття японської культури, символіки, традицій українськими дизайнерами та архітекторами. Їхні проекти були відібрані Міжнародним журі у відбірковому турі конкурсу "Японські мотиви в Ботсаду". Всі роботи залишаться в Ботанічному саду й  будуть відзначені спеціальними табличками з іменами тих, хто розробив і створив надзвичайні квітучі шедеври.

Відео дня

Крім того, в рамках Фестивалю пройдуть конкурси - ленд-арту з природних матеріалів «Діалог з природою» і "Міні-сад як арт-об'єкт", де свої таланти демонструватимуть художники і майстри прикладного мистецтва.

Оригінальні ландшафтні композиції "Японські мотиви в Ботсаду" та  об'єкти ленд-арту "Діалог з природою" залишаться в Ботанічному саду, щоб всі бажаючі могли помилуватись живою красою.

Всім гостям Ботанічного саду під час проведення «Ландшафтній весни - 2017» будуть надана виняткова можливість стати учасником найцікавіших заходів, серед яких: конкурси міні-садків, дитячих малюнків «Сад моєї мрії» та «Казкове опудало»; лекції, семінари, майстер-класи, воркшопи та презентації. Також , всі відвідувачі зможуть отримати знання в галузі мистецтва, садового дизайну і флористики, щоб втілити нові ідеї у  власному саду, на прибудинковій ділянці, на дачі  та навіть на балконі.

Для тих, хто захоплений садово-ландшафтної темою, на території ботанічного саду на відкритих просторах в воркшоп-зонах будуть проходити лекції, майстер-класи, семінари на тему ландшафтного дизайну.

Особливе місце в програмі конкурсів буде відведено традиційній для Японії культурі орігамі - під керівництвом майстрів діти виготовлять відомі у всьому світі японські журавлики і розмістять їх  на деревах. Адже загально відомо, що для кожного японця даний  птах символізує довголіття і надію. Японські журавлики з паперу мають особливу історію: складати їх стали ще в середньовічні часи, вкладаючи в саморобку глибокий сенс й побажання довголіття. До того ж, японський журавлик відомий на весь світ сучасний  символ миру, а якщо скласти тисячу  паперових орігамі, то загадане бажання неодмінно збудеться.  І саме тому, з побажаннями довголіття, процвітання і миру для України заплановано, що в рамках фестивалю,  буде встановлено рекорд, а Ботанічний сад столиці прикрасять щонайменше 1000 японських журавликів.

Організатори Фестивалю «Ландшафтний дизайн 2017»: Національний Ботанічний сад ім. М.М. Гришка та журнал «Ландшафт і архітектура» за підтримки посольства Японії в Україні.

Офіційне відкриття Фестивалю відбудеться 28 квітня 2017 року о 10.00 (м. Київ, вул. Тімірязєвська, 1).

Додаткова інформація:

http://uacrisis.org/ru/54289-landshaftna-vesna-2017#prettyPhoto/0/