Київ. 21 квітня. УНІАН. Родичі загиблих від вибуху на автозаправній станції «БРСМ-Нафта» у Переяславі-Хмельницькому (Київська обл.) закликають президента України Петра Порошенка взяти під особистий контроль розслідування цієї справи для якнайшвидшої передачі її до суду.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила адвокат Тетяна Панченко, що представляє інтереси потерпілих.

«Я звертаюся до президента України як гаранта Конституції, генерального прокурора України та прокурора Київської області з величезним проханням: направте справу до суду з правильною кваліфікацією, зі встановленим колом осіб, не вибірково – кого зручно направити до суду, а з колом осіб, які дійсно винні в тому, що сталося», – сказала Панченко.

Відео дня

Вона підкреслила, що справа про трагедію, яка сталася ще у квітні 2014 року, затягується на етапі досудового розслідування, і не передається до суду.

«На досудовому розслідуванні набагато легше затягнути справу, щоб вона взагалі не дійшла до суду і винні не були покарані. Тому правоохоронні органи сьогодні не зацікавлені в тому, щоб справа пішла до суду», – сказала адвокат.

При цьому Панченко повідомила, що будівництво і експлуатація даної АЗС проводилися з очевидними порушеннями, які призвели до трагедії, і на які уповноважені державні органи не реагували.

Зокрема, на цій станції за три роки її роботи жодного разу не проводився техогляд. Крім того, автозаправна станція була обладнана підвальним приміщенням, що не тільки не передбачено проектом будівництва, але й зовсім заборонено чинним законодавством. Саме у підвальному приміщенні скупчився газ, який згодом вибухнув.

За словами Панченко, також станція не була обладнана обов'язковими газовими сигналізаторами, які автоматично відключають подачу газу у разі його витоку. «Крім того, у них (на автозаправній станції – УНІАН) не вимірювався тиск, вони не бачили належним чином, чи є у них витік газу», – сказала адвокат, додавши, що скарги працівників на запах газу керівництво станції ігнорувало.

«Розслідування цієї справи показало, що в нашій державі такі вибухонебезпечні об'єкти, як автозаправні станції, можна будувати без проекту, не вводити їх в експлуатацію, оформляти право власності за відсутності всієї необхідної документації від держорганів, які повинні були контролювати даний об'єкт на етапі будівництва», – сказала Панченко.

На думку присутньої на прес-конференції Світлани Степанченко, матері загиблого під час вибуху Віктора Степанченка, держава не зацікавлена в тому, щоб ця справа була розслідувана.

«Я за три роки витоптала усі коридори Генпрокуратури, прокуратури... і все ходить по колу і знову спускається в прокуратуру Київської області, де за три роки практично нічого не зробили, а намагаються розвалити цю справу», – сказала Степанченко.

Присутня на прес-конференції мати загиблої під час вибуху Віталіни Тарасюк Світлана Авраменко підтвердила слова Степанченко про те, що правоохоронні органи спеціально затягують цю справу.

«Я вже не знаю, куди можна звернутися, в які двері стукати... Пройшло не півроку, не рік, минуло три роки! Скільки нам, матерям, ще чекати, щоб винні нарешті були покарані?» – сказала вона.

«Ми намагаємося притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних, щоб здійснилося правосуддя, щоб АЗС в Україні не вибухали кожен рік. Нами рухає не помста, а переконання, що так бути не повинно», – резюмувала Панченко.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня 2014 року стався вибух у приміщенні магазину АЗС «БРСМ-Нафта» у Переяславі-Хмельницькому Київської області. Вибух повністю зруйнував адміністративну будівлю та магазин роздрібної торгівлі. В результаті трагедії 6 людей загинули, багато людей дістали серйозні травми.

Пізніше, влітку 2015 року, виникла пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у Васильківському районі Київської області, яка тривала з 8 по 17 червня. За офіційними даними, унаслідок пожежі загинули 5 людей, ще 15 постраждали.