Київ. 21 квітня. УНІАН. Народний депутат України Андрій Немировський закликав керівництво правоохоронних органів розслідувати корупційні схеми на Київській міській митниці та митному посту «Столичний».

Про це депутат повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, корупційні схеми на Київської міської митниці, а також митному посту «Столичний» завдали державі збитків у розмірі 9 млн дол. лише за лютий-березень 2017 року.

«Приводом мого звернення є кричуща ситуація корупції на київській регіональній митниці. Діяльність керівника цієї митниці Сергія Тупальського давно привернула увагу ЗМІ й вимагає необхідної уваги з боку правоохоронних органів... Стало відомо, що він та його брат є фігурантами незаконних оборудок із розмитнення товарів і завдання державі збитків у особливо великих розмірах», - сказав депутат.

За його інформацією, у 2010 році Сергієм Тупальським разом із його рідним братом Олександром було засновано митно-брокерську компанію, яка до сьогоднішнього дня займається комерційною діяльністю.

«Як тільки Сергій Тупальський приходить керувати черговим митним постом, він намагається переспрямувати всі найбільш прибуткові підприємства, організації оформляти митні документи саме через фірму свого брата», - сказав він.

Так, за словами Немировського, в 2015 році, коли зазначений чиновник очолив митний пост «Святошино», оформлення декларацій на цій митниці почала здійснювати саме компанія його брата, хоча раніше вона не працювала на цьому посту.

Крім того, за його словами, на митному посту «Столичний» було викрито схему, за якою значно занижували митну вартість товарів.

«Із березня 2017 року весь потік тканини було переспрямовано з Одеського порту на митний пункт «Столичний». Оформлення здійснюється за такою схемою. Тканина заявляється за заниженою вартістю, а оскільки митниця повинна перевірити вагу та характеристики, щоб визначити вартість товару, митниця відбирає зразки для визначення коду товару. Суб'єкт, який не хоче чекати експертизи та сплачувати податки, просто подає тимчасову декларацію, за якою платить до бюджету копійки від реальної вартості й зникає з цим вантажем», - сказав він.

За його словами, правоохоронні органи не діють, не вживають необхідних заходів.

«Ми досі не бачимо реакції правоохоронних органів, хоча були заяви Антикорупційного прокурора, що заведено кримінальні справи, заяви ДФС... Справа потихеньку ламається», - сказав депутат.

«Я вважаю цю справу треба розслідувати, я можу надати докази», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, уряд має намір подолати корупцію на всіх українських митницях і створити сприятливі умови для розвитку конкуренції та легального бізнесу в нашій країні.

У липні 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував масштабні зміни в роботі митниці, продиктовані вимогами бізнесу, а також рекомендаціями міжнародних фінансових організацій. У травні минулого року Україна і США уклали угоду про взаємну допомогу митних адміністрацій, що передбачає співпрацю між Державною фіскальною службою України й Митною та прикордонною службою США у припиненні протиправних дій, які завдають шкоди економічним інтересам обох країн. Угода стала одним із етапів дворічного проекту реформування української митниці від уряду США з обсягом фінансування 4 млн дол. Проект було узгоджено навесні 2016 року. Раніше прем'єр оцінив потенціал зростання митних платежів до бюджету України в 50 млрд. гривень на рік.