Київ. 20 квітня. УНІАН. Відключення аналогового телебачення в Україні несе інформаційну небезпеку.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив лідер ГО "Інформаційний Майдан" Павло Білоножко.

Він нагадав, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення вимикати аналогове телебачення з 30 червня і переходити на цифрове.

«Першою областю, де це відбудеться, стане Кіровоградська. Це небезпечно для нашої держави, бо по-перше, ми три роки говорили про те, що нічого не робиться для того, щоб підготувати технічну складову цифрового мовлення так, щоб ефективно населення було забезпечене саме цифровим мовленням. На сьогодні у нас цифровим мовленням покрито близько 60% території України. Тобто, якщо вимкнути аналогове телебачення в Кіровоградській області і взагалі в Україні, то тільки 30% населення зможе дивитись українське мовлення», - сказав він.

Це, на його думку, призведе до того, що ті люди, які матимуть можливість, будуть переходити на супутник і дивитись разом з українськими – російські пропагандистські канали.

«А більша частина населення, зокрема, бабусі в селах, по-перше, будуть м’яко кажучи, незадоволені такою ситуацією, коли не зможуть подивитись новини, серіали. Тому буде серйозний спротив, серйозне незадоволення населення діями української влади, яка дозволяє знущатись над людьми», - вважає громадський активіст.

Втім, за його словами, це лише вершина айсберга.

«Головна проблема у тому, що на жаль, команда колишнього прем’єра Яценюка сьогодні очолює ключові структури, які відповідають за інформаційну безпеку нашої держави – Держспецзв’язок, концерн РРТ та інші структури. І ці люди руйнують сферу з середини країни. Таким чином, відбувається підігрування Кремлю, підігрування Путіну в тому, щоб Україна втратила незалежність. Ми дізнались, що у концерні РРТ працює та сама аудиторська фірма, яка була задіяна у підготовці до його штучного банкрутства у 2014 році. Ми зупинили процес банкрутства», - наголосив Білоножко.

Він висловив переконання, що управляти цифровим телебаченням в Україні повинна не державна структура, а державний концерн РРТ.

«РРТ - це національна безпека нашої держави. Червона кнопка українського телебачення повинна залишитись в державі», - наголосив він.

У свою чергу експерт з питань розвитку телерадіомовлення в Україні Анатолій Антоненко сказав наступне: «На сьогодні потрібно доручити концерну РРТ привести два мультиплекса до нормального стану, щоб розширити кількість передавачів, употужнити деякі передавачі, щоб привести охоплення населення до 95%, тільки після цього можна говорити про відключення аналогового телебачення».

У той же час народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін висловив думку, що «влада зацікавлена напередодні у тому, щоб вимкнути більш-менш об’єктивні канали і, таким чином, встановити контроль над інформаційним простором і фактично глобальну цензуру у новинних ресурсах».

«Ми сьогодні маємо серйозний виклик перед медіа в Україні шляхом знищення аналогового телебачення, аналогового зв’язку і блокування створення альтернативи сучасної у вигляді цифрового телебачення. Все це робиться виключно з метою узурпації влади», - резюмував він.