Київ. 19 квітня, УНІАН. Дизайнери України ініціюють встановлення 27 квітня свого професійного свята.

Про це повідомив голова правління Спілки дизайнерів України (СДУ) Юрій Борисов сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що у 2017 році виповнюється 30-річчя створення Спілки дизайнерів України (СДУ). За його словами, спілка вирішила ініціювати затвердження 27 квітня як «Дня дизайнера» України. Борисов зазначив, що таке професійне свято має бути, оскільки держава без власного дизайну є сировинним придатком, а без дизайнерської складової не може бути й мови про розвиток вітчизняної промисловості та економіки.

За його словами, СДУ звернулася до президента України з приводу запровадження такого свята, але на даний час це питання не вирішено, бо відбувається бюрократичне узгодження з урядом, міністерствами.

Борисов повідомив, що професіонали пропонують відзначати День дизайнера України разом із світовою спільнотою 27 квітня, в той самий день, коли щорічно відзначається World Design Day. За його словами, Всесвітній день дизайнера святкується в день заснування Міжнародної ради з дизайну.

Голова правління СДУ зазначив, що хоча ця дата ще не затверджена, до 27 квітня Спілки дизайнерів України організовує «ряд заходів, ряд акцій, які мають на меті популяризувати наш фах».

Український дизайнер одягу Діана Дорожкіна наголосила, що в Україні «багато талановитих людей, і ми повинні це святкувати, ми повинні це популяризувати». «У нас багато талановитих студентів. Відвідуючи різні конкурси, виставки, дивлячись студентські роботи, можу впевнено сказати, що за нашою талановитою молоддю майбутнє», - підкреслила вона. Дорожкіна наголосила на необхідності створення дизайнерських центрів, арт-галерей, де можливе розкриття талановитих дизайнерів і їх подальша реалізація в перспективних проектах.

«Якщо звернути увагу спеціалістів, тих людей, котрі готові фінансувати, підключити меценатів, то наша країна найближчим часом може стати однією з найяскравіших, з найкрасивіших творчих дизайнерських країн», - сказала Дорожкіна. При цьому вона відзначила необхідність фінансування державою «цікавих проектів».

Борисов повідомив, що зараз до дня дизайнера в багатьох містах України проводяться акції, зокрема в Одесі - виставки листівок, у Харкові буде широкомасштабна акція - «там плануються покази мод, там плануються виставки, інсталяції». Борисов повідомив, що «головною фішкою є оголошення на всю Україну» в рамках акції «Привітай свого друга, своєю листівкою, у своє свято» конкурсу на кращу святкову листівку. За його словами, до участі запрошені 40 провідних кафедр дизайну в Україні. Дорожкіна зазначила, що доцільно було б розмістити найкращі роботи на конструкціях зовнішньої реклами по всій Україні. Борисов додав, що це дуже цікава ідея, котра може бути втілена вже найближчим часом.

Президент Конфедерації дизайнерів та стилістів України, ректор Мистецького інституту ім. Сальвадора Далі Оксана Фурса наголосила на необхідності запровадження в Україні професійного свята дизайнерів. Вона зазначила, що до цьогорічного неофіційного свята в Києві на базі Мистецького інституту буде проходити «цілий місячник з різними диспутами, майстер-класами, виставками». За її словами, «дуже хочеться повернути Києву той статус, який було загублено - найкрасивішого міста Європи разом з Парижем».

Народний художник України, дизайнер-графік, професор Віталій Шостя наголосив, що «все на світі, крім того, що створено Господом Богом, все зроблено дизайнерами». За його словами, важлива краса тих речей, які нас оточують, бо це впливає на розвиток суспільства в плані естетики, культури. При цьому він зазначив, що в Україні створено багато профільних навчальних закладів, але рівень підготовки спеціалістів у багатьох з них є досить низьким. Також, за його словами, проблемою є те, що «дизайн не потрібен плановій економіці, бо планова економіка - це синонім дефіциту, а в першу чергу – дефіциту ідей».