Київ. 18 квітня. УНІАН. Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку пропонує ввести кримінальну відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж, оскільки крадіжки мідного кабелю завдає галузі багатомільйонних збитків і загрожують кібербезпеці країни.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова парламентського комітету Олександр Данченко.

«Ми пропонуємо ввести... кримінальну відповідальність за пошкодження всіх типів ліній зв'язку. У першому випадку (якщо крадіжку було вчинено вперше – УНІАН) це 1-2 роки позбавлення волі», – сказав він.

Відео дня

Крім того, Данченко запропонував створити реєстр краденого телекомунікаційного обладнання, який дав би змогу відслідковувати не тільки зловмисників, які вирізують кабель, а й нечесних операторів, які купують і використовують вирізане обладнання.

Також голова парламентського комітету наголосив, що необхідно на законодавчому рівні передбачити норму, яка забороняє приймати багатожильний кабель у населення в точках прийому кольорового брухту.

За словами Данченка, ІТ-комітет вже розробив відповідний законопроект і має намір в найближчі кілька днів, після того, як оператори ознайомляться з ним, зареєструвати документ у парламенті.

Як зазначив присутній на прес-конференції голова асоціації «Телас» Леонід Ошеров, за підсумками 2016 року збитки найбільших гравців телекомунікаційного ринку, які входять до складу асоціації, становили понад 400 млн грн.

При цьому Ошеров наголосив, що питання крадіжки кабелю стосується не тільки операторів, це також питання національної безпеки. У разі пошкодження кабелю без зв'язку можуть залишитися цілі міста, включаючи всі стратегічні елементи інфраструктури.

Як повідомив директор з корпоративних комунікацій оператора фіксованого зв'язку «Укртелеком» Михайло Шуранов, який також був присутній на прес-конференції, в 2017 році кількість крадіжок кабелю оператора зросла до 25 тисяч. За словами Шуранова, лише в 10% випадків правоохоронні органи затримали злодіїв, які були спіймані на місці злочину, після чого відпускали їх того ж дня. Тому оператор підтримує ініціативи парламентського ІТ-комітету щодо введення кримінальної відповідальності за пошкодження мереж.

Також учасники заходу звернулися до правоохоронців з проханням звернути увагу на проблему крадіжки кабелю, яка щороку лише погіршується.

Як повідомляв УНІАН, кількість крадіжок мідного кабелю одного з найбільших українських операторів телекомунікацій компанії «Укртелеком» у 2016 році зросла на 30% - до 18 тисяч, а в 2015 році становила 15 тис. випадків, що в 2,5 рази більше, ніж у 2014 році. Особливо критична ситуація з крадіжками мідного кабелю спостерігається в Дніпропетровській області.