Київ. 12 квітня. УНІАН. Компанія AVON в Україні вперше надала грантову допомогу 5 державним обласним медичним закладам для боротьби з раком молочної залози загальним розміром 625 тис. грн.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила генеральний директор AVON в Україні та Грузії Карина Таковенко.

«Вже більше 130 років ми працюємо для жінок і заради жінок. І, звичайно, основна наша місія полягає у тому, щоб турбуватись про красу, фінансову незалежність та благополуччя жінок. Ми розуміємо, що здоров’я знаходиться в основі всього того, що відбувається з якістю нашого життя. Саме тому, коли ми думали про те, яка б програма могла для AVON існувати глобально, ми розуміли для себе, що на сьогодні рак молочної залози – хвороба, котра найбільш часто зустрічається серед жінок, і статистика у всьому світі, тим більше в Україні, дуже серйозна… Відповідно, була обрана програма у боротьбі проти раку молочної залози».

Відео дня

Таковенко наголосила на необхідності забезпечення доступності жінок до методів ранньої діагностики раку молочної залози. «Ми хотіли б момент скринінгу та ранньої діагностики виводити на доступний рівень. Так, зараз у комерційних клініках є дуже багато мамографічних апаратів, але не у всіх жінок є можливість отримувати цю послугу, цю консультацію. Тому саме через це виникла ідея міні-грантів, які б ми хотіли надати для онкоцентрів, які зможуть інвестувати їх у доступність раннього скринінгу, ранньої діагностики і давати можливість жінкам безкоштовно проходити обстеження», - сказала вона.

За словами Таковенко, на отримання міні-грантів заявки подали 11 медичних установ. В результаті конкурсного відбору було визначено 5 переможців: Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр, Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер, Херсонський обласний онкологічний диспансер, Черкаський обласний онкологічний диспансер та Чернігівський обласний онкологічний диспансер.

За словами голови правління благодійного фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї» Галини Майструк , переможців національного конкурсу визначали експертна рада, до складу якої увійшли онкологи, фахівці променевої діагностики, громадські активісти, які перенесли захворювання на рак молочної залози.

«Досвід багатьох країн ЄС свідчить, що рання діагностика дозволяє знизити смертність жінок від раку молочної залози до 30%. Скринінг дозволяє виявити пухлини розміром в міліметри, а це дозволяє не видаляти молочну залозу. Це дозволяє її залишити, не інвалідизувати жінку», - наголосила вона.

У свою чергу головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов наголосив на тому, що подібна грантова допомога є дуже важливою у боротьбі з раком молочної залози.

«Тієї суми, яку ми отримали, вистачить на три-чотири райони. Бюджет для цього залучатись не буде. Фактично, завдяки такій серйозній спонсорській допомозі ми зможемо, не чекаючи на бюджет онкозакладу, успішно працювати в районах», - наголосив він.

Фото з прес-конференції в УНІАН : https://photo.unian.net/ukr/themes/71975