Київ. 11 квітня. УНІАН. Представники американської компанії Cengart Financial Inc закликають українську владу і судову систему захистити інвестиції компанії у розмірі близько 4 млн дол., які були вкладені нею у видобуток золотоносної руди в Закарпатській області, оскільки на сьогодні існує загроза втрати права власності на золотоносні активи. Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав юрист і представник Cengart Financial Inc і української компанії «Закарпатполіметали» Дмитро Зайцев.

За його словами, видобуток руди було припинено, а саме підприємство - оператор родовища ("Закарпатполіметали") розграбовано "Карпатською рудною компанією", яка пов'язана з бізнес-інтересами екс-міністра МВС Віталія Захарченка.

«Ми закликаємо владу і судову систему захистити інтереси інвестора, а саме американської компанії Cengart Financial Inc, яка раніше вклала у видобуток поліметалічної (золотоносної руди) на Закарпатті близько 5 млн дол.», - сказав він.

За словами Зайцева, в 1998-1999 роках Cengart Financial Inc інвестувала у видобуток золота на Мужіївському родовищі в Закарпатській області, оператором якого була українська компанія «Закарпатполіметали», понад 4 млн дол. Після цього низка інших компаній, що представляють інтереси команди часів президента Віктора Януковича, заважали роботі інвестора і намагалися відібрати контроль над підприємством.

«Раніше Державна служба геології та надр видала дозвіл на видобуток руди «Карпатської рудної компанії»... Все майно «Закарпатполіметали» було продано за 5 млн. грн. «Карпатська рудна компанія» вивезла все майно і від рудника нічого не залишилося. Все обладнання, всі рейки, електровози – все було вивезено, також було повністю демонтовано збагачувальну фабрику», - додав він.

Зайцев зазначив, що на сьогодні з цінного майна залишилося тільки 330 тис. тонн збагаченої руди, яка містить близько 1,9 тонн золота, за яке і ведеться боротьба.

«На сьогодні компанія Avellana Gold оформила на себе «Карпатську рудну компанію» і зараз через суди утримує контроль над цією компанією... А «Карпатська рудна компанія» утримує спецдозвіл на видобуток», - зазначив Зайцев, додавши, що, на його думку, Avellana Gold не інвестуватиме гроші у видобуток золота і поліметалічної руди, а лише представляє інтереси тих, хто й раніше намагався отримати контроль над золотоносними надрами.

Як повідомляв УНІАН, у 1998-1999 роках в Україні реалізовувалася програма «Золото України», метою якої було збільшення видобутку золотоносних руд. В рамках цієї програми було створено підприємство «Закарпатполіметали», в яке було інвестовано гроші, в тому числі і компанії Cengart Financial Inc.

З грудня 2006 року «Закарпатполіметали» припинило господарську діяльність, після чого пішли судові розгляди, в яких компанію-інвестора (Cengart Financial Inc) неодноразово намагалися позбавити права кредитора.

У червні 2014 року Зайцев повідомляв, що компанії, які належать Захарченку, навіть після зміни влади в Україні продовжують незаконно контролювати підприємство «Закарпатполіметали».

За даними Державної служби геології та надр, у 2016 році Avellana Gold придбала підприємства «Карпатська рудна компанія» і «Західна геологорозвідувальна компанія», які мали спеціальні дозволи на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування поліметалічних руд на Мужіївському родовищі.

Наприкінці березня 2017 року Держгеонадр повідомила про те, що Avellana Gold усуває негативні наслідки від діяльності попередніх надрокористувачів і планує у 2017 році провести рекультивацію території цього родовища.