Київ. 6 квітня. УНІАН. Компанії - власники модульних газових заправок, що входять до складу «Першої київської асоціації скрапленого газу», звинувачують Київську міську державну адміністрацію в ігноруванні їхніх ініціатив щодо розробки правової бази для розміщення і виділення землі під автогазозаправні пункти (АГЗП) модульного типу. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили президент асоціації Олександр Приступов і голова профспілки працівників АГЗП Михайло Глущенко.

«На жаль, системність ми побачили тільки в частині демонтажу та незаконного знесення АГЗП. Водночас, немає системності щодо впорядкування цих дій з 2008 року, коли були наміри розробити законодавчу базу і унормувати діяльність цього виду бізнесу», - сказав Глущенко.

Також він відзначив, що в 2016 році Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробило методичний посібник для визначення рівня небезпеки об'єкта будівництва, в якому була відзначена можливість розміщення АГЗП модульного типу в Києві на парковках за наявності договору на користування цією земельною ділянкою.

«Позицію Мінрегіону підтримав лише Департамент архітектури КМДА, який також зазначив, що на сьогодні в Києві немає рішень, положень чи меморандуму про діяльність АГЗП», - сказав голова профспілки.

За словами Приступова, компанії, які входять в «Першу київську асоціацію скрапленого газу», хотіли продемонструвати владі відкритість і готовність до співпраці.

«Впродовж цих двох років ми не були почуті жодного разу. Було створено кілька робочих груп... Жодна робоча група не показала навіть дрібного конкретного і зрозумілого результату», - сказав Приступов, відзначивши, що раніше асоціація запропонувала свій проект створення умов для прозорого функціонування роздрібного ринку скрапленого газу (а саме роботи модульних АГЗП) у вигляді документа під назвою «Концептуальні основи розвитку АГЗП у місті Києві».

За словами Приступова, в цьому документі були запропоновані механізми оформлення земельних ділянок під АГЗП та дотримання норм техніки безпеки.

«Як підсумок всього цього, ми отримали тотальне зачищення всіх газових модулів упродовж останніх двох тижнів. У місті залишилося не більш як 30 модулів, які обіцяють прибрати впродовж кількох днів. Така ось історія комунікації підприємців і влади», - сказав Приступов.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА, на території Києва розташовано понад 350 АГЗП, які встановлені з порушеннями техніки безпеки та без дотримання норм законодавства. Кожен з цих пунктів несе пряму загрозу життю і здоров'ю киян.

Про наявність незаконних АГЗП повідомляють інспектори з благоустрою, громадські організації, які виявляють такі пункти. За відсутності документів на місці інспектори з благоустрою складають відповідний припис із вимогою надати документацію. У разі невиконання цього розпорядження, об'єкт демонтується силами міста.

4 квітня 2017 року заступник голови КМДА Петро Пантелєєв повідомив, що столична влада почала тотальний демонтаж АГЗП, які встановлені нелегально і несуть небезпеку жителям міста через недотримання норм техніки безпеки, і планує завершити цей процес за 2-3 тижні.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/71836