Київ. 5 квітня. УНІАН. Сьогодні у Києві презентовано книгу "Гагаузи України".

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН автор видання, доктор філології Любов Чимпоєш, книга готувалася до друку близько 5 років на основі зібраних упродовж 20 років матеріалів.

Книга складається із двох розділів, у першому з яких - "Гагаузи Української частини Буджака" - розповідається про села, побут, фольклор, переселення і сучасний стан гагаузьких сіл на території Одеської області України. У другій частині - "Гагаузи Приазов’я", розповідається про гагаузів, які проживають на території Запорізької області.

Відео дня

"Всі факти, які наведені в книзі, вони друкуються вперше", - сказала Чимпоєш. Вона додала, що видання призначене як для пересічних читачів, так і для етнографів, істориків, фольклористів тощо.

У свою чергу експерт Юрій Косенко, який готував рецензію на видання, зазначив, що "ця книга - дуже важлива праця, яка вивчає історію гагаузького народу, його звичаї, побут, взаємовідносини із сусідніми народами". За його словами, це видання - не довідник, а грунтовна наукова праця, на якій можна вивчати історію всього регіону. "Я сподіваюся, що робота буде продовжена, адже зібрано багато матеріалів, які не увійшли в цю книгу", - сказав Косенко.

Водночас присутній на презентації президент ВГО "Союз гагаузів України" Василь Келіогло зазначив: "Я сьогодні відчуваю себе дуже щасливою людиною, тому що збулася одна з наших багатьох мрій - вийшов довгоочікуваний монолітний, об’ємний труд. Це - перша з книг, яка, ми впевнені, буде у всіх відомих бібліотеках. Думаю, в ній кожен зможе знайти безцінну інформацію. У нас є мрія, щоб ця книга вийшла українською та гагаузькою мовами».

При цьому упорядник видання, кандидат філософських наук Федора Арнаут повідомила, що, крім книги російською мовою, планується видати її гагаузькою, українською, англійською мовами, а також вже досягнуто домовленості з посольством Туреччини про видання книги турецькою мовою.