Київ. 4 квітня. УНІАН. Експерти вимагають від парламентаріїв відкликати законопроекти, що містять положення та норми так званих «диктаторських» законів, ухвалених 16 січня 2014 року, зокрема, щодо тотального контролю за громадянами та блокування інформаційних ресурсів без судових рішень.

Про це голова правління громадської спілки «Національна асамблея України» Іван Пєтухов заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Крім того, за його словами, експерти вимагають розблокувати ініціативи громадськості щодо запровадження європейської практики демократичного контролю за діями і повноваженнями влади, в тому числі у питаннях перехоплення інформації, захисту персональних даних, вільного пересування.

Відео дня

«За останні три роки напрацьовано законопроекти, які спрямовані на контроль інформаційного простору, більше, ніж за роки незалежності. На цей час їх майже 24. Я не сумніваюсь ні хвилини, що десь у надрах додатково розробляться такі закони», - сказав Пєтухов.

Своєю чергою кандидат юридичних наук, народний депутат України І, ІІ, ІІІ скликань, екс-суддя Конституційного суду (2006-2015 р.р.) Віктор Шишкін зазначив, що наразі відбувається реанімація так званих «диктаторських» законів від 16 січня 2014 року.

«Відбувається реанімація. Ці норми є колаборантськими, бо вони ідуть у фарватері з тим, що нам пропонується державою-агресором», - заявив експерт.

Водночас голова правління Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко наголосив, що разом зі своїми колегами виступає за те, аби інтернет-простір не був урегульований законодавством.

«Ми пропонуємо, щоб до Конституції України було внесено положення про вільний доступ громадян України до Інтернету. Ми виступаємо за те, що у разі, якщо є якісь погрози життю, суверенітету нашої держави, щоб всі ці питання вирішувались виключно у судовому порядку правоохоронними органами, і тільки за рішенням суду інтернет-оператори і провайдери могли б виконувати ті приписи. Ми виступаємо проти того, щоб був якийсь позасудовий розвиток втручання в роботу операторів, провайдерів…», - сказав Федієнко.

За його словами, зараз існує велика законодавча ініціатива з приводу максимального регулювання в Інтернеті поведінки громадян.

«Ми - та держава, яка має максимальний технологічний прорив з точки зору доступу до Інтернету. Вільний доступ до Інтернету – це вільна держава і мисляча нація. Неможливо технічно регулювати Інтернет. Я прошу, щоб парламентарії в подальшому, перш ніж пропонувати такі законопроекти, звертались до фахівців, щоб вони розуміли, який це може чинити вплив на суспільство та створити ті процеси, які неможливо вже буде зупинити», - сказав Федієнко.

Виконавчий директор Комісії з питань науки та інформаційних технологій Олег Гусєв заявив: «З 2014 року нічого не змінилось. Продовжуються спроби реанімувати старі норми, які закладались попередниками… Норми, які зараз прописуються, взагалі не відповідають ні європейськім конвенціям, не рекомендаціям, а відповідають нормам РФ».

Своєю чергою координатор проекту online-журналу конфліктних правових ситуацій «Конфлікти і закони» Оксана Котомкіна вважає, що «ті, хто сьогодні лобіює інтереси типу інформаційного захисту, насправді інформаційним захистом абсолютно не переймається, а вводять дуже негарні тенденції щодо обмеження свободи слова в Україні».

Зокрема, експерти вимагають відкликати проекти законів №1220 від 03.12.2014 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення порядку здійснення досудового розслідування)"; № 2133а від 16.06.2015 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю»; №3549-1 від 11.12.2015 «Про електронні комунікації»; №4401 від 12.04.2016 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо заборони поширення в мережі Інтернет інформації, якою порушуються особисті немайнові права)»; № 6079 від 13.02.2017 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вирішення проблемних питань проведення антитерористичної операції та посилення боротьби з тероризмом)".