Київ. 29 березня. УНІАН. Міністерство економічного розвитку і торгівлі розраховує, що Україна до кінця року приєднається до конвенції про пан‘євросередземноморські преференційні правила визначення походження товарів, яка дає змогу маркувати товари, вироблені з європейської сировини в Україні, як товари, вироблені в Євросоюзі.

Про це під часкруглого столу #EUkraineв УНІАН повідомив начальник управління департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Мінекономрозвитку Олексій Рожков.

«Очікуємо приєднатися до конвенції до кінця поточного року. Застосовуючи цей так званий діагональний принцип компіляції походження товарів, плануємо надати додаткову можливість для преференційного експорту не тільки в країни Європейського Союзу, а й в інші країни-партнери в рамках цієї конвенції», – сказав Рожков, зазначивши, що на даний момент до конвенції приєдналися вже 42 країни.

Крім того, представник Мінекономрозвитку нагадав, що 2 березня в Брюсселі відбувся промисловий діалог високого рівня.

«Дуже нова ініціатива, на даний момент ЄС веде аналогічні діалоги тільки з промислово розвиненими країнами. Очікуємо, що завдяки цій ініціативі значно полегшиться взаємодія саме на рівні бізнес – бізнес. Вже є напрацювання щодо об'єднання наших бізнесів, йдеться про різні сегменти індустріального комплексу», – зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Україна у вересні 2016 року направила заявку на приєднання до конвенції про пан‘євросередземноморські преференційні правила визначення походження товарів.

Країни – учасниці конвенції в рамках угод про вільну торгівлю використовують ідентичні преференційні правила походження товарів на основі діагональної кумуляції: товари, які отримали статус походження в одній з країн, можна використовувати у виробничих процесах у будь-який з інших країн без втрати ними статусу походження.

В роботі круглого столу взяли участь: координатор сектору  «Розвиток приватного сектору» Представництва  ЄС в Україні  Борис Філіппов ; експерт з питань  експорту Олег Мірошниченко; керівник Офісу з просування експорту (EPO) Мар'яна Каганяк;  керівник  програми  сприяння експорту  Western NIS Enterprise Fund  Віталій Бігдай; менеджер  Канадсько-Українського проекту з підтримки інвестицій і торгівлі (CUTIS) Ольга  Вергелес;  старший   експерт  з питань торгової та інвестиційної політики проекту CUTIS   Олександра  Бровко; журналіст «Європейської правди»  Юрій Панченко; керівник  проекту EdEra    Ілля Філіпов;  президент-голова правління Української Асоціації підприємств легкої промисловості Тетяна Ізовіт; координатор навчального напряму Програми USAID (ЛЕВ) Олена  Бєсєдіна; засновник ARANED (3D сканування і друк кісткових структур людини)  Андрій Маранов;  заступник директора департаменту – начальник управління департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Мінекономрозвитку України Олексій Рожков; заступник начальника управління співробітництва з ЄС, департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Мінекономрозвитку України Олександра Нечипоренко.

Фото круглого столу: https://photo.unian.net/ukr/themes/71633