Київ. 29 березня. УНІАН. Організатори освітнього проекту EdEra за підтримки підприємницького фонду Western NIS Enterprise Fund запустили перший в Україні навчальний онлайн-курс для експортерів під назвою «Експорт, ринки ЄС та інтернаціоналізація бізнесу».

Презентація онлайн-курсу відбулася на круглому столі в УНІАН у рамках спільного з Представництвом Європейського Союзу в Україні проекту «#EUkraine».

Як зазначив присутній на круглому столі розробник проекту, експерт із питань експорту Олег Мірошниченко, під час цього курсу експортерам розкажуть, як проводити дослідження ринку, пошук закордонних партнерів, проводити експортну самодіагностику.

«Від сьогодні ми запускаємо кампанію з набору студентів на наш курс. Я б назвав цей продукт соціальним, донор нас підтримує, і ми можемо ці всі матеріали викласти у відкритий доступ для всіх, хто планує навчатися. Старт навчання – 1 травня», – сказав експерт, відзначивши, що в першу чергу курс розрахований на власників та керівників компаній. При цьому Мірошниченко зазначив, що цей курс може стати значним кроком у розвитку експорту в Україні.

За словами керівника програми сприяння експорту Western NIS Enterprise Fund Віталія Бігдая, фонд зміцнює економіку України шляхом підтримки проектів із просування експорту.

«Ми поділяємо думку, що експортери мають одержувати інформаційну підтримку на різних рівнях – державному, регіональному, на рівні асоціацій», – сказав він.

Бігдай також зазначив, що недостатність освіти експортерів є однією з системних проблем. За його словами, за сприяння фонду, крім навчального онлайн-курсу, проводиться також ряд семінарів в Україні.

У свою чергу керівник Офісу з просування експорту Мар'яна Каганяк зазначила, що в даний час існує багато різної корисної інформації для експортерів із розвитку їхнього бізнесу, але ця інформація не систематизована і описана складною і заплутаною мовою.

«Ми бачимо, що бізнес не має можливості дуже глибоко вникати в питання, тому їм потрібно давати просту інформацію. Ми поширюємо максимально завдяки своїй діяльності матеріали у вигляді інфографіки та інструкцій», – сказала вона.

Каганяк також повідомила, що її офіс працює над запуском інформаційного порталу для підприємців, на якому буде зібрана вся необхідна інформація про експорт до ЄС.

Присутній на круглому столі координатор сектору «Розвиток приватного сектору» Представництва ЄС в Україні Борис Філіппов нагадав, що серед проектів із підтримки бізнесу Представництво ЄС спільно з Мінекономрозвитку у вересні 2016 року запустило в Україні проект FORBIZ, спрямований на підтримку малого та середнього бізнесу та поліпшення бізнес-клімату в країні. Крім того, за його словами, в рамках спільного проекту з Європейським банком реконструкції та розвитку Представництво ЄС створило мережу з 15 офісів у різних регіонах України.

«Завдання таких бізнес-центрів – перебувати в постійному контакті з бізнесом і організовувати навчальні заходи та тренінги, зокрема тренінги, як здійснювати експорт в ЄС», – сказав Філіппов.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, експорт товарів з України в 2016 році знизився на 4,6% – до 36,363 млрд дол.

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в Україні в 2016 році становив 2,886 млрд дол. проти 610,7 млн. дол. профіциту за 2015 рік.

Експорт товарів із України в січні 2017 року проти січня 2016 року зріс на 48,1% – до 3,026 млрд дол.

В роботі круглого столу взяли участь: координатор сектору  «Розвиток приватного сектору» Представництва  ЄС в Україні  Борис Філіппов ; експерт з питань  експорту Олег Мірошниченко; керівник Офісу з просування експорту (EPO) Мар'яна Каганяк;  керівник  програми  сприяння експорту  Western NIS Enterprise Fund  Віталій Бігдай; менеджер  Канадсько-Українського проекту з підтримки інвестицій і торгівлі (CUTIS) Ольга  Вергелес;  старший   експерт  з питань торгової та інвестиційної політики проекту CUTIS   Олександра  Бровко; журналіст «Європейської правди»  Юрій Панченко; керівник  проекту EdEra    Ілля Філіпов;  президент-голова правління Української Асоціації підприємств легкої промисловості Тетяна Ізовіт; координатор навчального напряму Програми USAID (ЛЕВ) Олена  Бєсєдіна; засновник ARANED (3D сканування і друк кісткових структур людини)  Андрій Маранов;  заступник директора департаменту – начальник управління департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Мінекономрозвитку України Олексій Рожков; заступник начальника управління співробітництва з ЄС, департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Мінекономрозвитку України Олександра Нечипоренко.

Зареєструватись для навчання на  онлайн-курс для експортерів під назвою «Експорт, ринки ЄС та інтернаціоналізація бізнесу» можнатут.

Фото круглого столу: https://photo.unian.net/ukr/themes/71633