Київ. 29 березня. УНІАН. Федерація профспілок України закликає владу провести якісне реформування системи оплати праці в країні, кінцевою метою якого є підвищення зарплат і поліпшення умов праці.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«Ми, профспілки, вимагаємо нових робочих місць, забезпечення кожному працівникові гідних умов праці, ми наполягаємо на проведенні реформи оплати праці, яка означала б справедливий розподіл результатів праці згідно з витратами працівників на працю, соціальну справедливість», - повідомив Осовий, відзначивши, що ці питання необхідно вирішувати шляхом соціального діалогу, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах.

Він також зазначив, що необхідно підвищити безпеку на робочих місцях, оскілки нинішні умови праці «вже перейшли критичну межу, яка загрожує постійними аваріями і загибеллю людей».

Крім того, голова Федерації профспілок України відзначив, що економічна криза і політична нестабільність в країні відчутно вдарили по працюючого класу, зокрема, в 2014-2015 роки Україна втратила понад 2 млн робочих місць.

«А також блокада, яка була проведена останнім часом щодо переміщення товарів на сході, теж поставила під загрозу існування сотень тисяч робочих місць», - сказав він.

За словами присутнього на прес-конференції голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, в країні постійно погіршується трудове законодавство, а запропонований владою проект Трудового кодексу містить багато недоліків, які не відображають інтереси працівників.

«Люди в Україні не розуміють, що таке соціальний діалог, влада про це знає, але при цьому йде повне ігнорування... Автори проекту Трудового кодексу представляють власні інтереси і великого капіталу і не виступають на боці людей найманої праці... Ми будемо просити представників Міжнародної конфедерації профспілок, глобальних профспілок та генерального директора Міжнародної організації праці (МОП), щоб наша влада була заслухана в червні на генеральній сесії Міжнародної організації праці», - сказав він.

У свою чергу, присутній на заході заступник генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок Яап Вінен зазначив, що в Україні досить часто порушуються права працівників. Зокрема, він зазначив, що влада не повною мірою виконує взяті на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, зокрема, зволікання відбувається з ухваленням нового Трудового кодексу, розробкою стратегії щодо зайнятості населення і розвитком соціального діалогу.

Він також повідомив, що щорічно Міжнародна конфедерація профспілок видає збірник, який містить перелік порушень прав працівників у різних країнах по категоріях від одного до п'яти. Країни, де фіксується найбільша кількість порушень прав трудящих, віднесені до п'ятої категорії, а країни, у яких є несуттєві недоліки, належать до першої категорії.

«Україна в нашому огляді кожен раз виявляється у п'ятій категорії, тому ми не можемо занадто сподіватися на політиків в Україні», - сказав Вінен, додавши, що наступного тижня Федерація направить прем'єр-міністру Володимиру Гройсману лист із усіма коментарями щодо дотримання прав працівників в Україні.

Прес-конференція стала завершальним заходом у рамках візиту місії глобальних профспілок до України, до цього вони провели ряд зустрічей з представниками центральних органів влади, а також із профспілками і громадянським суспільством.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 5 листопада 2015 року ухвалила в першому читанні проект нового Трудового кодексу, що об'єднує численні внесені до чинного кодексу поправки і адаптує трудове законодавство України до міжнародних актів.

Чинний в Україні Кодекс законів про працю був ухвалений 10 грудня 1971 року і набрав чинності з 1 червня 1972 року.

За даними Держслужби праці, близько 30% працюючих «у тіні» українців, або від 900 тис. до 1,2 млн чоловік, зайняті в аграрному секторі, при тому, що в цілому на сільгосппідприємствах України працює приблизно 2 млн осіб.

Всього, за словами керівництва Держслужби праці, в Україні «в тіні» працює близько 3-4 млн осіб.