Київ. 28 березня. УНІАН. Жителі лівобережних районів столиці скаржаться на постійний викид небезпечних речовин в атмосферу фанерним заводом "Фанплит", у зв'язку з чим закликають столичну владу винести підприємство за межі міста.

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН член громадської організації «Жителі Комфорт Тауну» Тетяна Косолап (житловий комплекс «Комфорт Таун» розташований на Лівому березі столиці у безпосередній близькості від заводу - УНІАН).

«Ми проти закриття підприємства і знищення промисловості в місті, але посеред мегаполісу такому музейному експонату просто не місце, завод нічого не робить для оновлення та модернізації обладнання. Ми знаємо багато прикладів винесення підприємств за межі Києва, тож нехай «Фанплит» буде ще одним яскравим прикладом», - зазначила Косолап, додавши, що розв’язати ситуацію можна за рахунок встановлення нових фільтрів на застаріле обладнання, що дозволить привести рівень викиду шкідливих речовин до допустимих норм.

Вона також повідомила про те, що зареєстрована раніше петиція «Про винесення заводу «Фанплит» за межі Києва» вже набрала 10 329 підписів. У зв'язку з чим сьогодні вранці під стінами КМДА відбулася громадська акція-перформанс: "Похорон чистого повітря", в ході якої активісти передали петицію представникам адміністрації.

«КМДА прийняла цю петицію на розгляд... У нас вже створені в Київраді групи з нашого питання, представник Київради запросив наших активістів до заступника мера для розгляду даного питання, і ми сподіваємося на врегулювання ситуації», - зазначила вона.

За її словами, питання викиду шкідливих речовин фанерним заводом хвилює не лише мешканців комплексу, але й жителів Березняків та Позняків. Вона зазначила, що лабораторія провела незалежні вимірювання повітря, які показали, що концентрація небезпечного для здоров'я людини формальдегіду на території житлового комплексу перевищує норму утричі, а на кордоні із заводом – у 4 рази.

За її словами, це пов'язано ще й з тим, що з осені 2015 року завод "Фанплит", який раніше працював на газі, почав спалювати відходи власного виробництва, які виділяють небезпечні речовини, що підтвердила перевірка екологічної інспекції міста.

«Тобто завод налагодив виробництво вогнетривкої фанери, де використовуються ще агресивніші смоли, а обсяги виробництва заводу за останні роки постійно збільшуються, завод працює 24 години на добу. Ми кілька разів намагалися знайти спільну мову із заводом, ходили на зустрічі, але, окрім звинувачень у рейдерстві, ми взагалі нічого не отримали», - повідомила Косолап, додавши, що жителі відзначають загострення алергічних реакцій, а у дітей виникають бронхіти.

За словами активістки, екоінспекція також виявила порушення допустимих меж викидів шкідливих речовин, а також факт самовільного переобладнання очисних систем, на підставі чого мала підготувати подання Мінекології про анулювання заводу дозволу на викиди, але з жовтня 2016 року його досі немає.

За словами присутнього на прес-конференції юриста, жителя Лівобережжя Сергія Безкровного, ще в 2015 році місцева прокуратура виявила порушення природоохоронного законодавства заводом, а в 2016 році відкрила кримінальне провадження за фактом забруднення повітря.

Присутні на заході лікар-невролог і хімік-технолог підтвердили небезпеку для здоров'я людини викидів в атмосферу занадто великої кількості формальдегіду і наголосили на необхідності вжити термінові заходи для зниження викиду шкідливих речовин до допустимого рівня.

Довідка УНІАН. Завод з виробництва фанери і деревостружкових плит "Фанплит" був заснований у липні 1913 року. Близько 30% продукції завод відправляє на експорт.