Київ. 27 березня. УНІАН. Представники нинішніх акціонерів кондитерської фабрики «Житомирські ласощі» обвинувачують колишнього акціонера Ігоря Бойка в спробах тиску на підприємство. Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили юристи Наталія Мельник та Олена Губерт, які представляють інтереси компанії Delta Capital SA і працівників фабрики.

«Тиск посилюється і переходить будь-які межі», - сказала Мельник, навівши як приклад факт створення фейкових сторінок у соцмережах і оголошень про продаж майна судді, яка ухвалювала рішення про поновлення прав акціонерів. «Жертвою цькування Бойком стала суддя Господарського суду Житомирської області Оксана Машевська», - зазначила Мельник.

Також вона повідомила, що в підконтрольних колишньому акціонеру ЗМІ «виливається багато бруду» на суддів, які розглядатимуть 29 березня 2017 року у Вищому адміністративному суді України касаційну скаргу Delta Capital SA на рішення судів про скасування емісії акцій підприємства.

«Є ще одна цікава річ, яка розглядатиметься 29 березня. Ця справа стосується скасування всіх емісій, які проводилися з 1999 по 2008 роки. Це ті випуски акцій, які були викуплені іноземним інвестором (Delta Capital SA – УНІАН) і звичайними акціонерами. В результаті попереднього судового рішення, яке було ухвалене за 40 хвилин і без присутності іноземного інвестора, були скасовані емісії та списані 29 млн акцій з рахунків інвестора», - повідомила Мельник.

«Я хочу розповісти про методи тиску Ігоря Бойка на підприємство «Житомирські ласощі». Починаючи з 2014 року, коли з'явилися перші судові рішення на користь нинішніх акціонерів, Бойко, розуміючи, що йому доведеться втратити своє право власності, створює організацію і називає її «Народний люстратор», - сказала Губерт, додавши, що ця організація покликана «вибілити» дії Бойка щодо набуття прав власності в 2010 році. Також ці активісти втручаються в роботу судів, в яких нинішні акціонери захищають свої права.

«У 2014 році під стінами Житомирського окружного адміністративного суду Бойко з організацією «Люстратор» влаштовує «коридор ганьби»... Він намагався викинути акціонерів у сміттєвий бак... Також «Народний люстратор» з'являвся під стінами Генпрокуратури, де розслідувалася справа про захоплення фабрики», - заявила Губерт.

За словами Мельник, колишній акціонер також використовував такі методи тиску: перекриття траси «Київ-Чоп», зрив шведсько-українського форуму, на який намагалися потрапити нинішні акціонери, а також негативне висвітлення в ЗМІ діяльності сьогоднішнього керівництва компанії.

Вона пояснила, що в 1990-х роках співробітники фабрики стали її акціонерами, але в 1997 році виник брак коштів для розвитку підприємства. Для отримання додаткового фінансування було запропоновано іноземній компанії-постачальнику сировини (Delta Capital SA) виступити інвестором, на що та погодилася.

«До 2010 року загальний рівень іноземних інвестицій перевищив 2 млн дол. Інвестор Delta Capital SA станом на 2010 рік мав 95% акцій, а решта акції належали працівникам фабрики», - сказала Мельник, додавши, що в 2010 році на основі судових рішень цього інвестора було виключено зі складу акціонерів і фактичним власником всього майна став раніше найнятий менеджер - Ігор Бойко, і лише в 2015 році компанії Delta Capital SA вдалося повернути свої права.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада 2015 року співвласник кондитерської фабрики «Житомирські ласощі» - швейцарська компанія Delta Capital SA заявила про відновлення своїх прав на підприємство, які були втрачені в 2010 році.

Акціонери почали вигравати судові спори лише з 2014 року. За рішенням суду від 27 листопада 2015 року було скасовано державну реєстрацію юридичної особи «ЖЛ», яка була підконтрольна Бойку, і відновлено права нинішніх власників.

Довідка УНІАН. Фабрика «Житомирські ласощі» була заснована в 1944 році. Потенційна потужність підприємства становить понад 80 тис. тонн продукції на рік. Компанія виробляє продукцію під трьома торговельними марками: «Житомирські ласощі», Doma і Optimix, нещодавно оголосила про створення бренду Zhytomir Sweets. Асортимент продукції налічує більш як 250 найменувань. Продукція компанії експортується більш ніж у 20 країн світу.