Київ. 27 березня. УНІАН. Ряд народних депутатів України виступає за ухвалення закону щодо захисту виборчих прав внутрішньо переміщених осіб і так званих трудових мігрантів.

Про це вони повідомили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначила народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук, «агресія Росії і тимчасова окупація забрала в українських громадян багато прав». «В когось це право на життя, в когось це право на здоров’я, в когось це право на пересування. Водночас так само окупація забрала у багатьох право на вибір», - сказала вона.

Відео дня

Депутат висловила думку, що нині повернути виборче право майже 4% виборців в Україні – «це найменше, що може зробити сьогодні парламент».

«Ми говоримо про те, що нам потрібно зробити повноцінними учасниками українського суспільства майже 2 мільйони, за даними ООН, людей – внутрішньо переміщених осіб», - зазначила Заліщук.

Вона також наголосила, що подальше зволікання з вирішенням питання щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб неприпустиме.

Своєю чергою депутат від «БПП» Мустафа Найєм зазначив, що під відповідним законопроектом було зібрано підписи близько 20 народних депутатів, які представляють всі групи та фракції.

Він додав, що законопроект сьогодні реєструється в парламенті, і висловив сподівання, що його буде ухвалено.

Позафракційний депутат Сергій Тарута, зокрема, зазначив, що в одному проекті закону об’єднали «усі ініціативи, які були».

Крім того, позафракційний депутат Остап Єднак зауважив, що цей законопроект дає можливість трудовим мігрантам змінити виборчу адресу і також впливати на місцеве самоврядування.

Водночас аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив, що для виборців, які проживають не за зареєстрованих місцем проживання, немає «додаткових опцій, які б враховували фактичні обставини їхньої життєдіяльності в тій чи іншій територіальній громаді».

«Зараз є вже час і можливість відкрито говорити про те, що ця система обліку виборців, з одного боку, не дозволяє враховувати фактичні обставини проживання відповідних громадян, а також не відповідає Конституції», - сказав він.

Клюжев пояснив, що «наша модель базована на можливості виборців змінювати виборчу адресу за фактичними обставинами його проживання у тій чи іншій територіальній громаді». «Ця виборча адреса, згідно з нашим законопроектом, може відрізнятися від зареєстрованого місця проживання», - зазначив експерт.

Так, відповідно до законопроекту, такий виборець може в будь який час звернутися із заявою про зміну виборчої адреси, але не пізніш ніж на 5-й день після початку того чи іншого виборчого процесу.

«Це означає, що ми, встановлюючи таке часове обмеження, знижуємо вплив на виборчу інфраструктуру, на утворення виборчих округів, на діяльність органів ведення Державного реєстру, а також послаблюємо можливості потенційних зловживань зі зміною виборчої адреси», - пояснив Клюжев.

Крім того, законопроект передбачає кілька обмежень для зміни виборчої адреси, що спрямовано на недопущення зловживань із виборчим правом. Так, виборець, який уже змінив свою виборчу адресу, зможе повторно звернутися із відповідною заявою не раніше, ніж через 180 днів після останньої зміни персональних даних в Державному реєстрі виборців.

Разом з тим, додав він, «той виборець, який вже скористався можливістю зміни виборчої адреси, навіть через 180 днів не зможе повторно подати звернення, якщо вже відбувається виборчий процес».

Водночас виконавчий директор громадської організації «Громадський холдинг «Група впливу» Тетяна Дурнєва зауважила, що внутрішньо переміщені особи – це «величезний ресурс і капітал для країни». «Це той випадок, коли на хвилі актуалізації питання захисту політичних прав внутрішньо переміщених осіб має бути вирішена також проблема для всіх мобільних всередині країни громадян, зокрема трудових мігрантів», - сказала вона.

Так, «Група впливу» підготувала тематичні відео та аудіоролики, а також інформаційні постери з переселенцями та трудовими мігрантами. Мета цієї кампанії – привернути увагу суспільства та народних депутатів до проблеми громадян, які проживають не за місцем реєстрації в паспорті. Акторами та технічними виконавцями під час створення соціальної реклами стали самі вимушені переселенці та трудові мігранти.