Київ. 24 березня. УНІАН. Об'єднання організацій агропродовольчого сектору Ukrainian Food Valley спільно з Києво-Могилянською бізнес-школою запускає проект з відбору та навчання сучасних управлінців в українському сільському господарстві, покликаний запроваджувати інноваційні бізнес-моделі і створювати якісно нове конкурентне середовище у цьому секторі економіки.

Про це повідомили представники Ukrainian Food Valley на прес-конференції в УНІАН.

«Наприкінці минулого року ми запустили Ukrainian Food Valley. Наша основна місія, ідея цієї ініціативи - це реінжиніринг ланцюжків доданої вартості на цьому ринку. Ми намагаємося це робити через нетворкінг, об'єднуючи зусилля учасників цього ринку з різних галузей - від переробників до пакувальників, від виробників до рітейлу, експортерів, трейдерів. Друга частина - це освіта, зміна мислення цих людей, надання їм якісних інструментів і навичок для того, щоб це робити. І третя частина - безпосередньо через маркетинг, просування конкретних ініціативних груп бізнесів створення українського «парасолькового» бренду», - сказав власник компанії Smart Farming Артем Бєлєнков.

Відео дня

За словами власника компанії Agrico Миколи Гордійчука, який був присутній на прес-конференції, Ukrainian Food Valley проводить відбір 28 управлінців з як мінімум 5-річним досвідом у різних сферах, пов'язаних з агропродовольчим сектором, будь то люди з бізнесу, освіти або державних структур.

«Наше завдання - підготувати критичну масу людей, 5-7%, які можуть розпочати впливати на зміни в агропродовольчій сфері. Як це може працювати? Ми віримо, що це може працювати через освіту ... Що стосується людей, яких ми хочемо відібрати у цю «національну збірну» агропродовольчого сектору. Ці люди змінюватимуть правила гри, запроваджуватимуть нові стратегії розвитку, і спільними зусиллями створюватимуть ту екосистему, яка зробила б Україну не просто сировинним придатком, а країною, відомою своїми інноваціями в сільському господарстві та переробці продуктів харчування», - зазначив Гордійчук.

Менеджер Ukrainian Food Valley Роман Пучко підкреслив, що багато підприємств українського агропродовольчого сектора не були б конкурентоспроможними у реаліях роботи аналогічного бізнесу в розвинених країнах. За його словами, така ситуація логічно призводить до необхідності зміни стандартів управління у цьому секторі економіки.

«Наші підприємства, деякі з них, починають визнавати, що «хлопці, дивіться, той успіх, який ми маємо зараз, він базується на тому, що у нас нікчемна плата за землю і дуже дешева робоча сила. Тому ми конкурентоспроможні у тій продукції, яку зараз виробляємо. Якщо нас поставити в умови роботи стандартної європейської компанії, то не факт, що ми будемо успішними, або, можливо, ми навіть будемо збитковими. Багато з них починають замислюватися над тим, що потрібно розвивати свій топ-менеджмент, змінювати спосіб мислення», - зазначив Пучко.

У свою чергу, заступник декана Києво-Могилянської бізнес-школи з питань розвитку та інновацій Едуард Мальцев підкреслив, що відібрані управлінці пройдуть спеціальний курс навчання, спрямований на впровадження інноваційних бізнес-моделей і створення цінності для клієнтів.

«Ми вважаємо, що подібні ініціативи можуть мати величезний вплив. Аграрний сектор дуже важливий для нас. У нього є величезний потенціал, якщо туди додати організуючу силу, яку являє собою ця ініціатива», - сказав Мальцев.

Як повідомляв УНІАН, аграрний сектор забезпечив 43% українського експорту у 2016 році, проте його основу становить сировинна продукція з низьким рівнем переробки.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що український аграрний сектор має у своєму розпорядженні достатні ресурси, щоб поступово переходити від лідерства в сировинному сегменті до лідерства в сфері переробки.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/71541