Київ. 23 березня. УНІАН. Координатор руху «Традиція і порядок» Богдан Ходаковський спростовує замовний характер акції біля будинку голову Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка.

Про це Ходаковський заявив на прес-конференції в УНІАН, коментуючи заяву головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

«Ми консервативна, а не радикальна організація. Щодо замовності акції – це смішно. Ми проводимо десятки акцій, різноманітних кампаній… Слідство не закінчено, то про яку замовність може йти мова», - наголосив він.

Відео дня

Він також виклав свою версію подій біля будинку Бенедисюка. «Ми зібрали трохи інформації про Бенедисюка, його можливу корупційну діяльність. Ми не уповноважені проводити розслідування, давати остаточні висновки, але з тієї інформації, яка була оприлюднена у відкритих джерелах, складалось враження, що, можливо, Бенедисюк, перебуваючи на такій важливій посаді, є корупціонером. Ми підготували дві заяви до НАБУ та НАЗК… Ранком 17 числа ми з активістами поїхали до одного з будинків, який належить Бенедисюку і який, можливо, здається в оренду, гроші за яку не декларувались. Ми приїхали з квітами та цукерками і хотіли підтвердити або спростувати цю інформацію», - розповів координатор руху.

У свою чергу, речник руху «Традиція і порядок» Юрій Бондаренко розповів наступне: «Ми спочатку кликали, щоб він вийшов, користувались мегафоном, але до нас ніхто не виходив. О 19.00 в кількох метрах від нас зупинився автомобіль, кілька разів посигналив і почав їхати на людей. Вийшла людина з пістолетом, схожа на Бенедисюка, і кричала, що буде стріляти. Він вирвав планшет з рук одного з активістів і зробив прямий постріл в землю, орієнтовно біля ноги. В цей час його жінка напала на фотографа подій».

Разом з тим фотограф, яка є свідком подій, Анна Левіна наголосила на тому, що активісти просто намагались отримати коментар. «Ми хотіли просто взяти коментар, і нічого поганого ми робити не хотіли. На нас намагалась наїхати машина. Потім вийшов Бенедисюк і погрожував, що буде в нас стріляти. Я в цей момент фотографувала і знімала на відео. Жінка, яка схожа на його дружину, підійшла до мене, я від неї тікати почала, а вона за мною. Вона мене наздогнала, повалила на землю і почала бити. Хлопці насилу її від мене відтягнули. Я відійшла від забору і втратила свідомість», - розповіла фотограф.

Наразі, за словами Ходаковського, порушено два кримінальні провадження проти активістів. «Кому була загроза – нехай розбирається слідство, але ми розуміємо, що зараз правосуддя підійшло до свого рубікону. Якщо наших активістів будуть намагатись садити до в’язниці, то ми можемо з впевненістю говорити, що ми повернулись до часів Януковича. Ми пам’ятаємо, як колись активістів Автомайдану, які пікетували будинки чиновників, викрадали. Зараз вже до репресивної машини приєдналась військова прокуратура. Ми сподіваємось, що слідство буде об’єктивним… Ми будемо боротись далі. У нас є десятки друзів в Європі з консервативних рухів та течій, і ми впевнені, що, якщо будуть продовжуватись спроби посадити або репресувати наших активістів, ми обов’язково доведемо цю справу до Страсбургу», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні головний військовий прокурор Матіос заявив, що напад на голову ВРП мав замовний характер. «Слідством встановлені всі виконавці цього зухвалого нападу, серед яких 7 студентів. Наймолодшими із нападників виявилися двоє 16-річних школярів, що окремо кваліфіковано слідством як втягнення неповнолітніх в злочинну діяльність», - поінформував Матіос.

За його словами, під час допитів згадані особи не змогли пояснити, чому в темну пору доби перебували біля будинку голови ВРП і здійснили на нього напад.

***У Вищій раді правосуддя заявили, що 17 березня пізно ввечері група вдягнених в балаклави осіб здійснила напад на Бенедисюка та його дружину біля їх приватного помешкання. З метою самозахисту суддя був вимушений зробити попереджувальний постріл у повітря з особистої зброї.

Поліція відкрила два провадження за фактом інциденту між головою ВРП й активістами: за ст. 296 (Хуліганство) та ст. 346 (Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України.

Бенедисюк заявив, що напад на нього було скоєно через принципову позицію щодо очищення суддівських лав.

Президент Петро Порошенко прийняв рішення надати Бенедисюку державну охорону на час проведення конкурсу на посади суддів Верховного суду.