Київ. 22 березня. УНІАН. Зловживання на закупівлі товарів і послуг держкомпанією - оператором газотранспортної системи «Укртрансгаз» ведуть до зростання тарифів на газ для населення.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили голова правління громадської антикорупційної організації «Крадіям по руках» Вікторія Кулаковська і народний депутат України, представник парламентського комітету з питань протидії корупції Олег Осуховський.

«Керівництво «Укртрансгазу» і підприємств, що входять до його структури, навмисно збільшує збитки, купуючи товари та послуги на сотні мільйонів гривень за завищеними цінами, веде непрофесійну діяльність, у результаті чого компанія несе штрафи на десятки мільйонів гривень... Це призводить до того, що ця компанія, замість того, щоб знижувати вартість газу для населення, щороку показує збитки й фактично є неприбутковою організацією», - зазначила Кулаковська, додавши, що вартість транспортування газу входить до структури тарифів на газ для населення.

Відео дня

Її позицію підтримав Осуховський, який заявив, що протягом 2014-2016 років збитки «Укртрансгазу» зросли в 5 разів.

«Станом на вересень 2016 року компанія зазнала збитків на 3,919 млрд грн, разом із тим лише офіційні витрати «Укртрансгазу» за 2016 рік становили 27,466 млрд грн... На думку експертів, збитки за підсумками 2016 року можуть досягти 5 млрд грн, а це підвищить ціни на газ для населення», - сказав депутат.

Експерт із протидії шахрайству Ігор Караль, який також був присутній на прес-конференції, навів приклади сумнівних, на його думку, закупівель у держкомпанії.

«За 2014-2015 роки «Укртрансгаз» витратив понад 183 млн грн на послуги консультування щодо апаратного забезпечення, 162 млн грн - на послуги у сфері інформаційних технологій і комп'ютерної техніки.... Крім того, філія компанії – «Агрогаз» дозволяв собі купувати алкогольні напої за народні гроші, приміром, пива на 19 тис. грн і вина на 98 тис. грн», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, восени 2016 року нафтогазовий холдинг «Нафтогаз України», який є материнською компанією «Укртрансгаз», не погодив закупівлю компресорних станцій на півдні України для транспортної компанії, аргументувавши це тим, що такі перекачувальні потужності будуть не потрібні на півдні України в результаті будівництва газопроводу «Південний потік».

10 лютого 2017 року голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що внутрішній аудит холдингу виявив у системі «Укртрансгазу» підозрілі угоди за 2016 рік на суму 1,5 млрд грн.

17 лютого правління «Нафтогазу» за погодженням з наглядовою радою ухвалило рішення про тимчасове відсторонення президента «Укртрансгаз» Ігоря Прокопіва від посади, а 20 березня його було звільнено.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України й транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить із Російської Федерації до країн ЄС, а також імпортується в Україну як з Росії, так і з країн ЄС. 100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».