Київ. 22 березня. УНІАН. Зоозахисники закликають імплементувати Європейську конвенцію про захист домашніх тварин, оскільки жорстоке поводження з тваринами в Україні є нормою, а живодери найчастіше лишаються непокараними.

Про це президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська заявила під час прес-конференції в УНІАН.

За її словами, боротьба з жорстокість стосовно тварин є важливим завданням національної безпеки.

Відео дня

«В Україні наразі трагічна ситуація із захистом тварин від жорстокого поводження, з нормами утримання тварин. Багато тварин лишається на вулицях внаслідок безвідповідального ставлення господарів, які викидають тварин. При цьому абсолютно не передбачено в законі відповідальності за це, неконтрольовано збільшується популяція безпритульних тварин, масово отруюються безпритульні тварини, відбуваються масові відстріли собак в сільській місцевості, досі існують випробувальні станції, де на живих диких тваринах натаскують мисливських собак. Жорстоко експлуатують тварин у розважальній сфері, насамперед - у пересувних цирках, ресторанах та розважальних центрах… В жахливих умовах утримуються сільськогосподарські тварини… На жаль, в Україні жорстоке поводження з тваринами до цієї пори є нормою», - наголосила вона.

Серпінська також зазначила, що ще у 2013 році Верховна Рада ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин, яка досі не імплементована.

«Імплементація цієї конвенції, а також інших декларацій ЄС щодо захисту тварин, підтвердить гуманістичний напрямок розвитку українського суспільства, а також стане ще одним кроком до приведення українського законодавства до міжнародних стандартів у сфері захисту тварин, але поки тільки завдяки зоозахисникам і громадським організаціям випадки жорстокого поводження з тваринами набули розголосу. На жаль, правоохоронні органи злочинів проти тварин не розслідують, і найчастіше живодери лишаються непокараними та продовжують свою злочинну діяльність. Навіть якщо їх «упіймати за руку», довести справу до суду практично неможливо», - наголосила вона.

Своєю чергою директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко зазначив, що в середньому на рік в Україні до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами притягують близько 16 осіб, у той час як, наприклад, у сусідній Молдові – 230.

«95% людей, які знищують тварин, - особи від 30 до 50 років, 90% мають середню освіту, 60% на момент скоєння злочину ніде не працювали і не навчались, 20% - раніше вже мали судимість… Адміністративний штраф за жорстоке поводження з тваринами складає від 9 до 14 доларів в Україні, в Албанії – 130 доларів, Польщі – 170 доларів, Болгарія, Угорщина – 650 доларів», - сказав Борейко.

При цьому він наголосив, що анклавами жорстокого ставлення до тварин в Україні є Крим, Донецьк, Дніпро, Запоріжжя, Одеса, Харків.

Борейко також зазначив, що жодне відомство в Україні не хоче займатись захистом домашніх та сільськогосподарських тварин.