Київ. 20 березня. УНІАН. Позапарламентські партії обурені тиском на них з боку Національного агентства із запобігання корупції та вимагають привести у відповідність до законодавства порядок подання звітів політичних партій до НАЗК.

Про це представники позапарламентських партій заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, голова Народно-демократичної партії України Людмила Супрун заявила, що норму закону про бюджетне фінансування парламентських партій варто призупинити, а кошти - півмільярда гривень - спрямувати на соціальні потреби воїнів АТО.

Відео дня

"Аналіз українських законів, що регулюють діяльність політичних партій і якими запроваджено так звані звіти партій, не відповідають вимогам законодавства, а відтак виникає свавілля контролюючих органів, зокрема НАЗК. Мова навіть не про НАЗК, а про законодавство, яким сьогодні діяльність політичних партій, які не входять до складу парламенту, практично унеможливлюється", - зауважила вона.

Своєю чергою заступник голови партії «Народна сила» Денис Шейбут зауважив, що НАЗК ініціює штрафи за те, що партія нібито не веде політичної діяльності. Водночас, за його словами, це - не є компетенція НАЗК - оцінювати, веде чи не веде політична сила політичну діяльність, це є справою Мін’юсту.

Виконавчий секретар Волонтерської партії України Тамара Федотюк заявила, що вимога законодавства щодо фінансової звітності позапарламентських партій призвела до того, що партіям потрібно наймати бухгалтерів для складання щоквартальних звітів. "Недосконалість процедури складання звітів призводить до того, що до нас застосовують санкції через суд. Нас оштрафували на суму у 300 неоподаткованих мінімумів. Таким чином знищуються малі партії. У нас бухгалтер, що працює на волонтерських засадах, склавши три звіти, надалі відмовилася працювати через цей штраф. І тепер потрібно наймати бухгалтера, тобто мені йти до олігархів або забирати гроші з волонтерських проектів, щоб сплатити штраф?" – заявила Федотюк.

Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін зауважив, що закон про політичні партії є недосконалим і суперечить конституційним засадам політичної діяльності: "Я звертаюся до пані Корчак і до пана Петренка: негайно приведіть у відповідність до Конституції і законів положення від 25 серпня 2016 року про порядок подання звіту політичної партії про майно, доходи, витрати, зобов’язання фінансового характеру. Ви своїми діями вже спричинили шкоду інтересам громадян"

Представники позапарламентських партій оприлюднили відкрите звернення до глави НАЗК Наталії Крчак, у якому, зокрема, вимагають: привести нормативно-правові акти та рішення НАЗК у відповідність до закону "Про політичні партії в Україні", скасувавши річну звітність, звіти та висновки аудиту для місцевих організацій політичних партій; зупинити репресії проти партій за технічні, абсолютно незначні помилки у звітах, що не мають відношення до корупції та фінансових зловживань; у разі виявлення грубих порушень у звіті - притягувати до адміністративної відповідальності політичну партію, а не керівника чи підписанта звіту.

Також автори звернення вимагають розглянути і підтримати проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відміни державного фінансування політичних партій, зміни порядку звітності та встановлення рівних умов для політичної конкуренції)», передати його на розгляд КМУ для подальшого внесення до парламенту.