Київ. 16 березня. УНІАН. Президент України Петро Порошенко, голова парламенту Андрій Парубій і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик для виконання норм чинного закону про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), зобов'язані якомога швидше подати кандидатури і сформувати Конкурсну комісію для оновлення складу НКРЕКП.

Про це під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій питанню оновлення складу НКРЕКП згідно з нормами чинного законодавства, - заявила експерт «Українського центру європейської політики» Любов Акуленко.

«Ми просимо президента, голову парламенту та міністра енергетики подати своїх кандидатів для формування Конкурсної комісії, тому що час вже минає, і вони порушують усі терміни», - заявила Акуленко.

Відео дня

Також вона зазначила, що нещодавно прийнятий парламентом закон про НКРЕКП зобов'язує владу сформувати Конкурсну комісію і провести ротацію всіх членів нинішнього складу регулятора.

«Конкурсна комісія повинна була запрацювати 10 лютого 2017 року, а сьогодні у нас вже березень... Питання створення комісії – це не технічне питання. Це перший крок, який дасть можливість оновити склад регулятора і провести першу ротацію її членів. Якщо затягуватиметься процес створення конкурсної комісії, то затягуватиметься й процес оновлення складу НКРЕКП», - додала Акуленко.

Її позицію також підтримав представник експертної організації з питань енергетики Dixi Group Роман Ніцович.

«Підпис президента під законом про НКРЕКП свідчить про те, що цей закон має виконуватися з його боку. Але ми бачимо, що всі терміни, які було визначено законом для початку процесу формування Конкурсної комісії та затвердження плану ротації членів Нацкомісії, вже минули. Наше завдання – повернути відповідальні сторони в рамках дорожньої карти виконання закону», - зазначив Ніцович.

За словами експерта з енергетичних питань громадської організації «Опора» Тетяни Бойко, органи влади ще раніше мали представити своїх кандидатів у члени Конкурсної комісії, що також дасть змогу обрати новий склад регулятора і відновити суспільну довіру до його рішень.

«Президент повинен затвердити план ротації... Апарат Верховної Ради повинен створити всі технічні умови для того, щоб запрацювала Конкурсна комісія», - зазначила Бойко.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 12 квітня 2016 року, після року обговорень на різних рівнях влади, прийняла в першому читанні законопроект про НКРЕКП. 22 вересня цей закон було прийнято у другому читанні, а 23 листопада його підписав президент. На початку грудня 2016 року цей закон набув чинності.

Відповідно до закону, члени НКРЕКП будуть відібрані конкурсною комісією, тоді як раніше всіх членів Нацкомісії призначав президент України. Також Нацкомісія отримує фінансову незалежність від державного бюджету шляхом організації своєї діяльності за рахунок внесків учасників енергетичного ринку України. Цей закон покликаний зробити Нацкомісію більш незалежною, а також передати частину її повноважень на місця.