Київ. 15 березня. УНІАН. В українських силових та правоохоронних структурах немає системного підходу до реформування та спостерігається тотальний брак фахових кадрів.

Таку думку сьогодні в ході круглого столу в УНІАН на тему: "Стан справ та порядок денний у силовому блоці та правоохоронній системі України" висловили ряд експертів та колишніх співробітників силових відомств.

Як зазначив офіцер запасу Збройних сил України, громадський діяч Ігор Левін, "ситуація з кадрами в усіх правоохоронних і силових структурах катастрофічна". За його словами, до цього призвело масові звільнення або створення умов для звільнення старих працівників і відсутність на даний момент фахової підготовки нових кадрів.

Відео дня

Позицію Левіна підтримала політолог Олександра Решмеділова.

"Необхідно звернутися запросити на роботу тих, кого люстрували, і люстрували, поспішаючи. Можливо, це будуть тимчасові посади чи посади радників, але це необхідно, доки нові кадри не наберуть фаховості. В іншому разі країна може захлинутися в тій ситуації, яка складається зі зростанням злочинності в країні", - переконана вона.

Своєю чергою колишній народний депутат України Микола Габер звернув увагу на небезпечність розширення повноважень і підсилення озброєнням органів системи МВС.

"У МВС дійсно зміни відбуваються. Але ми зараз отримали МВС і Національну гвардію з важким озброєнням, що є небезпечним", - сказав Габер.

На його думку, таке підсилення свідчить про те, що влада побоюється можливих акцій протесту і може використати такі озброєні підрозділи правоохоронців для їхнього придушення. Водночас Габер зазначив, що нові працівники, які прийшли до системи органів внутрішніх справ, спочатку вірили, що їхній потенціал буде затребуваний, але вже зневірились в цьому.

"А отже система знову почала деградувати, відкочуватися назад - до старої системи МВС", - вважає Габер.

У продовження теми реформ у правоохоронній системі офіцер запасу, директор громадської організації "Інститут стратегічної політики" Андрій Мішин висловив переконання у необхідності ліквідації інституту органів прокуратури з подальшою передачею Міністерству юстиції повноважень щодо представлення державного обвинувачення в судах.

"На мій погляд, прокуратуру треба ліквідувати, залишивши функцію представлення держобвинувачення при Міністерстві юстиції. Не повинно бути в Україні наглядача за наглядачем", - сказав Мішин.

Водночас із його позицією не погодилася колишній старший слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Галина Климович.

За її словами, прокуратуру треба реформувати, треба відновити органи прокурорського самоврядування.

Також Климович не погодилась із правом призначати на посаду генпрокурора осіб із непрофільною освітою.

За її словами, що зараз серед керівництва прокуратури спостерігається "фейсбучний популізм".

"Я категорично проти, щоб Генеральну прокуратуру очолювала не фахова людина. Це жахлива помилка, це брутальне згвалтування Закону ("Про прокуратуру - УНІАН), коли відомство очолює не фахова за освітою людина", - сказала Климович.

Продовжуючи кадрову тематику у правоохоронних органах, вона зазначила: "Коли я сьогодні чую, що всі "колишні" - це гидота. Це неправда! В Україні ще є "золотий запас" кадрів, і якби держава знайшла можливість замотивувати цих людей хоча б в якості консультантів, - це було б дуже добре".

Також Климович назвала "структурним хаосом" ситуацію, яка на сьогодні склалася в системі органів внутрішніх справ, і висловилася за зміну їх керівництва.

У своєму виступі політолог Владислав Дзівідзінський висловився проти нищівної критики реформ у силових структурах, закликавши замість цього надавати свої пропозиції.

Він зауважив, що "до реформ, яких ми прагнемо, суспільство не готове - воно хоче все і відразу".

"На дії влади сьогодні лунає багато критики, але конструктивна критика, - коли ще є конкретні пропозиції", - сказав Дзівідзінський.

На його переконання, "робота над помилками у реформуванні Нацполіції допоможе у подальшому в реформуванні інших міністерств та відомств".

Разом із тим засновник Всеукраїнської асоціації політологів та політичних журналістів Микола Спірідонов висловив думку, що із реформуванням силових структур не все так погано, як декому здається.

"Вперше за 25 років незалежності України до керівництва правоохоронних органів прийшли патріоти, які готові перевести цей сектор держави до більш професійного рівня. Але це завдання не одного дня. Це завдання стратегічне, і суспільство повинно цьому допомагати", - сказав Спірідонов.