Київ. 14 березня. УНІАН. Прокуратура спільно з СБУ намагається блокувати роботу підприємств музичної галузі, прикриваючись безпідставними і абсурдними звинуваченнями і намагаючись легалізувати шахрайську схему отримання грошей.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявили представники музичної індустрії.

За їх словами, в поле зору силових структур потрапила більшість компаній української музичної галузі, а саме - ПП «Українська музика», ТОВ «Адсаунд», «Українська ліга музичних прав», «ДАМВУ», об’єднання підприємств «Українських музичний альянс», «Українська ліга авторських і суміжних прав» (УЛАСП), ТОВ «Авторське агентство «Чесна музика», ТОВ «Юніверс медіа корпорейшн», ТОВ «Фальоса фемілі фекторі», ПП «Маршал рекордс», ТОВ «Катапульт Контент», ТОВ «МСМ.ЮА», ТОВ «Ворнер мьюзік Україна», ТОВ «УМИГ мьюзик», ТОВ «Мун рекордс». Це компанії, які володіють та/або управляють правами на більш як 70% музичного контенту, що лунає в Україні.

Як зазначив представник організації УЛАСП Олександр Нікін, дії СБУ та прокуратури проти усіх підприємств музичної індустрії України ґрунтуються на заявах громадянина Обода, який називає себе власником авторських прав на пісню «Холодная весна» з російського фільму «Бой с тенью» (2005). Протягом останніх 10 років він намагається отримати авторську винагороду за твір, стверджуючи, що музична індустрія в особі всіх музичних видавців України та представництв іноземних видавництв має сплатити йому понад 27 млн грн, що за нинішнім курсом складає 1млн дол., заявив Нікін.

Наразі є ухвала Печерського районного суду, яка дає дозвіл на проведення обшуків.

«Переслідуються практично всі компанії, які є на музичному ринку України. Ми вважаємо, що такий метод роботи як обшуки – абсолютно неприйнятний. Для мене дуже образливо те, що ми багато років витратили на те, щоб переконати іноземних правовласників, щоб вони вкладали гроші у виробництво музичного контенту в Україні і щоб музика вироблялась тут, а потім розповсюджувалась по світу. І от зараз ця робота зведена нанівець, бо зрозуміло, що нормальний бізнесмен не буде інвестувати в країну, де у будь-який час дня і ночі, після безглуздої заяви, можуть проводитись обшуки, вилучатися комп’ютери, документація, телефони. Повністю паралізована робота компаній», - сказав Нікін.

Своєю чергою генеральний директор ТОВ «Мун Рекордс» Тетяна Корчемаха висловила думку, що «такі дії направлені на блокування роботи всього бізнесу… Ми звертаємось з проханням розібратись у ситуації, вплинути на повернення вилученого майна і дати можливість нашим компаніям продовжити роботу».

«Держава замість допомоги продюсерам, артистам, авторам навести порядок у цій сфері допускає такі дії, які дискредитують органи влади, бо замість того, щоб допомагати і сприяти розвитку галузі, вони чомусь намагаються це зупинити», - додав продюсер Foxx Studios Вадим Лисиця.

Директор Universe Media Corporation Владислав Макашов зробив припущення, що такі дії силовиків свідчать про те, що хтось хоче монополізувати музичну індустрію в Україні.

«Хтось, намагаючись монополізувати даний напрямок, намагається відсунути всіх нас. Тих, хто має майже 90% музичних прав в Україні, – відсунути в сторону», - сказав він.

У свою чергу юрист ТОВ «Ворнер мьюзік Україна», представник каталогів Warner Music, Warner Chappell в Україні Марія Бородіна наголосила, що «це дуже сильно впливає навіть на ріст локального каталогу. Зараз Warner зацікавлений у тому, щоб розвивати український внутрішній каталог, але в даний ситуації такий інвестиційний клімат – несприятливий».

Учасники прес-конференції звернулись з відкритим листом до президента, прем’єра та генпрокурора, аби вони втрутились у ситуацію.