Київ. 14 березня. УНІАН. У Києві з 15 березня стартує пілотний проект відеофіксації проведення перевірок суб'єктів підприємництва. Про це на прес-конференції в УНІАН розповіли представники Державної служби з безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів (Держпродспоживслужби) і громадських організацій.

Як повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан, проект покликаний захистити права як споживачів, яким надана неякісна послуга або продано неякісний товар, так і підприємців, чиї права також нерідко порушуються під час роботи перевіряючих органів.

«Від завтрашнього дня (15 березня - УНІАН) розпочнеться впровадження проекту. На куртках інспекторів (Держпродспоживслужби - УНІАН) будуть закріплені камери. Буде налагоджено відеозв'язок з територіальним органом Держпродспоживслужби. Всі дії можна буде зафіксувати, а потім, за необхідності, оскаржити, в тому числі в суді», - сказав Рубан.

Відео дня

Він також закликав підприємців і споживачів не соромитися і звертатися до Держпродспоживслужби. «Порада: звертайтеся до служби з метою захисту своїх прав», - сказав Рубан.

Він зазначив, що приблизно 80% усіх суперечок, які виникають у площині «виробник-споживач», можна вирішити без залучення держави. Водночас сам факт фіксації дій споживачів і підприємців, у разі їх звернень, буде дисциплінувати всі сторони можливих суперечок. «Ми плануємо, що кількість відеофіксакцій становитиме близько 10 на день. Причому держбюджету такий проект не буде коштувати нічого, усі технічні засоби закуповуються за кошти донорів. Але для міста це буде великий антикорупційний крок», - сказав Рубан.

У свою чергу, присутній на прес-конференції заступник голови правління ВГО «Союз споживачів України» Олег Цільвік підкреслив, що такі заходи будуть дуже корисні для підвищення рівня захищеності споживачів. «Наше прохання - щоб матеріали перевірок, відео- і фотофіксації були доступні для громадськості», - зазначив Цільвік.

Як очікується, проект з відеофіксації перевірок найближчим часом буде поширено на Київську область, а потім - на всю країну.

Як повідомляв УНІАН, оновлена Держпродспоживслужба розпочала роботу у квітні 2016 року. За минулий рік органи Служби в Києві наклали близько 590 тис. грн штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів.