Київ. 13 березня. УНІАН. Громадські організації закликали президента, прем'єр-міністра і голову Верховної Ради України реформувати систему захисту прав споживачів, яка перебуває в незадовільному стані.

Відповідного відкритого листа керівництву країни було оприлюднено представниками громадських організацій на прес-конференції в УНІАН.

«Ще в 2015 році Кабінет міністрів України запланував до 2017 року привести захист прав споживачів до норм Європейського Союзу, включаючи боротьбу з дискримінаційною ціновою політикою, забезпечення доступу до повної інформації про товар, а також недопущення несправедливих практик бізнесу по відношенню до споживачів. Відповідне положення було закріплено в плані імплементації актів законодавства Європейського Союзу. Але на даний момент ситуація не тільки не поліпшилася, а навіть погіршилася», - сказав голова правління всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Леонід Школьник.

У свою чергу, голова правління громадської організації «Страховий захист» Василь Дарков зазначив, що Україні необхідно ухвалити державну стратегію реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг, включаючи страховий ринок.

«У 2016 році з ринку страхування життя зникло п'ять великих страхових компаній разом з грішми своїх клієнтів, які більш як 10 років сплачували страхові внески. Такі дії страховиків стали можливими через бездіяльність регулятора, який не здійснював відповідного державного нагляду за платоспроможністю цих страхових компаній і не захистив права та інтереси споживачів», - сказав Дарков.

За словами народного депутата другого скликання, голови координаційної ради громадських організацій Кривбасу Дмитра Степанюка, а також виконавчого директора Міжнародної академії стандартизації Олега Цільвіка, споживачі згідно з чинним законодавством не мають достатнього рівня судового захисту.

«Згідно з одним законом, споживачі не зобов'язані сплачувати судовий збір при розгляді їх скарг. Згідно з іншим законом, розгляд скарг споживачів вимагає сплати судового збору. На практиці 90% відмов у розгляді скарг споживачів відбувається через несплату судового збору», - сказав Цільвік.

При цьому Степанюк наголосив, що проблема двоїстості законодавства в питанні судового збору демонструє відсутність системного підходу при формуванні національного законодавства у сфері захисту прав споживачів.

«Невже цю проблему так складно розв‘язати? Україні необхідне якісне законодавство європейського рівня, що забезпечує високий рівень захисту прав споживачів», - зазначив Степанюк.

Також експерти наголосили, що в умовах дії мораторію на перевірки бізнесу споживачі залишаються значною мірою незахищеними у випадку зловживань з боку бізнесу, що потребує оперативної реакції держави.

Як повідомляв УНІАН, у рамках реформи органів виконавчої влади Кабінет міністрів України у вересні 2014 року прийняв рішення про ліквідацію Держсільгоспінспекції, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби і створення Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) на базі цих відомств.

Центральний апарат Держпродспоживслужби офіційно приступив до виконання своїх функцій 6 квітня 2016 року.

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів минулого року за результатами проведених планових і позапланових перевірок оштрафувала українські підприємства на суму понад 2 млн грн, з яких до державного бюджету надійшло понад 1 млн грн.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/71277