Київ. 2 березня. УНІАН. Жителі українських мегаполісів найгірше оцінили роботу в опалювальний період мера Києва Віталія Кличка, найкраще - мера Харкова Геннадія Кернеса. Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомив засновник компанії Active Group Андрій Єременко, представляючи звіт із оцінки роботи міської влади та протестного потенціалу в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові.

Єременко повідомив, що в Києві оцінка роботи мера в лютому становила 2,3 бала за п'ятибальною шкалою, у Дніпрі – 3 бали, у Львові – 3,1 бала, в Одесі – 3,5 бала, у Харкові – 3,8.

«Грубо кажучи - це оцінка того, як справилася місцева влада з проблемами, що виникають взимку», - сказав він.

Відео дня

Засновник Active Group відзначив, що в перший місяць опалювального сезону, в жовтні, оцінки були високими. «Це пов'язано з тим, що до початку опалювального сезону проводилася сильна інформкампанія про неможливість проведення нормального опалювального сезону... як з'ясувалося, опалювальний сезон розпочався, ніхто не замерз, усе почало працювати», - сказав Єременко.

Так, у жовтні середньозважені значення оцінки роботи мерів Львова, Одеси, Києва становили 2,8 бала, Дніпра – 3 бали, Харкова – 3,4.

«Ближче до січня почали помічати проблеми, які є в містах, а взимку вони завжди загострюються... відповідно, ми бачимо, що в січні по всіх містах оцінка мерів знизилася, а ось у лютому десь знизилася, а десь зросла», - повідомив він.

При цьому він зазначив, що цікаву динаміку оцінки роботи депутатів та комунальних служб в опалювальний період продемонстрував Харків.

«У Києві оцінка мера пішла вниз, оцінка депутатів також пішла вниз, як і в Одесі, а от у Харкові – оцінка мера стабільна (3,4 бала в жовтні – 3,8 у лютому - УНІАН), а ось оцінка депутатів місцевих рад різко пішла вниз (3,8 - 2,1 бала за аналогічний період)», - сказав Єременко, додавши, що харків'яни помітили проблеми, але звинуватили в них депутатів і комунальників, оцінка останніх знизилася з 3,4 бала в жовтні до 2 балів у лютому.

Він зазначив, що загалом, на думку городян, найбільш правильно розвиваються Львів і Харків. «Вони періодично змінюються, хтось на першому, хтось на другому місці», - сказав він, додавши, що Київ стабільно на останньому місці, а посередині Дніпро.

Єременко також навів дані про оцінку жителями роботи правоохоронних органів у своїх містах. Так найвища оцінка у поліцейських Львова – 3,1 бала в січні, далі йдуть Харків із оцінкою 3 бали, Дніпро – 2,9, Київ – 2,8, Одеса – 2,4.

Крім цього Active Group провела дослідження протестних настроїв у мегаполісах. Так, лідерами за готовністю до протестів є Дніпро і Львів, де кількість тих, хто готовий до протестів, перевищує кількість тих, хто не готовий, на 15,2% і 14,5% відповідно.

Найбільш низька протестна готовність в Одесі, де кількість неготових до протестів жителів перевищує кількість готових на 43,8%.

Крім цього, на запитання «Як ви оцінюєте ймовірність революції в Україні», відповідь «Може статися в будь-який момент» у Львові дали 32,1%, у Харкові – 31,3%, Дніпрі – 29%, Києві – 23,1%, в Одесі – 21,1%.

Присутній на прес-конференції директор компанії Active Group Олександр Позній повідомив, що це дослідження щомісяця проводилося в п'яти найбільших містах країни в рамках проекту «Міський омнібус». У кожному місті щомісяця опитують щонайменше 1,5 тис. осіб. Похибка становить 2,5%.

Довідка УНІАН. Проект міських омнібусів компанії Active Group почався в червні 2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні опитування для різних замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. У кожному опитуванні є запитання, ініційовані компанією Active Group із метою їх подальшої публікації у відкритому доступі.