Київ. 1 березня. УНІАН. Фракція партії «Об’єднання «Самопоміч» у Київській обласній раді звернулася до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо необхідності збільшення субвенції з бюджету на медицину.

Про це повідомив голова цієї фракції Юрій Опенько на прес-конференції в УНІАН.

У зверненні наголошується на необхідності встановлення більш високих тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери - працівників сфери охорони здоров’я.

Як пояснив Опенько, оскільки з 1 січня 2017 року було встановлено мінімальну заробітну плату в розмірі 3200 грн, то фактично працівники некваліфікованої праці (прибиральники, сторожі, двірники) та висококваліфікований персонал (лікарі, медичні сестри, фельдшери) отримуватимуть з урахуванням доплат і надбавок практично однакову зарплату.

Голова постійної комісії Київської облради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Наталя Бігарі додала, що нині склалася ситуація, коли, наприклад, «санітарка вчора отримувала 1600 грн і їй зробили сьогодні 3200, а в той же час у хірурга з вищою категорією була зарплата 2800, то йому підняли на 400 грн». «Оце і є та «зрівнялівка», з якою лікар не може змиритися», - підкреслила вона.

Бігарі зазначила, що економія бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я на виплату зарплати відбувається шляхом скорочення працівників, переведення на умови неповного робочого часу - 0,25; 0,5; 0,75 ставки, надання працівникам відпусток без збереження зарплати.

Опенько також повідомив на прес-конференції, що в цьому році ще не була проведена сесія Київської обласної ради, «і в найближчі 20 днів її не буде, оскільки вона оголошується за 20 днів». За його словами, на сьогодні виникли проблеми, які потребують негайного вирішення в галузі охорони здоров’я і освіти. Він додав, що станом на сьогодні незабезпеченість галузі охорони здоров’я по видатках на оплату праці в закладах обласної мережі становить понад 87 млн грн і, зокрема, незабезпеченість видатків до кінця 2017 року Київського обласного центру екстреної медичної допомоги - близько 140 млн грн.

Бігарі додала, що з початку року не виплачено надбавки медикам - за вислугу років, за роботу в складних умовах, котрі становлять від 20 до 40%. Опенько наголосив на необхідності проведення позачергової сесії обласної ради для розподілу коштів, які вже на сьогодні є.

Депутат Київської обласної ради від «Самопомочі» Олексій Дорошенко зазначив, що наразі немає взаєморозуміння для вирішення важливих питань в області між обласною радою та Київською обласною державною адміністрацією. «На сьогоднішній день це абсолютно різні полюси однієї й тієї ж планети», - додав він.