Київ. 23 лютого. УНІАН. Реалізація плану дій Національної стратегії з прав людини в Україні відбувається дуже повільно.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф.

«На жаль, реалізація плану дій іде дуже повільно, не дивлячись на те, що це добровільне зобов’язання України. З іншого боку, як видається, держава не дуже зацікавлена у його виконанні. Україна вже зробила свій вибір на користь демократії, прав людини та верховенства права. І права ЛГБТІ – невід’ємна частина цього вибору, ми так вважаємо. Громадянське партнерство зможе гарантувати базові права, які зараз не визнаються державою», - заявив він.

У той же час експерт правозахисного ЛГБТ центру «Наш світ» Андрій Кравчук наголосив на тому, що зазначений план був розроблений суспільством спільно з урядом, який взяв на себе зобов’язання з його реалізації у листопаді 2015 року.

«Україна остаточно обрала свій шлях – інтеграція у сучасну Європу. Ми маємо досягти мінімальних стандартів сучасного європейського життя у багатьох галузях, у тому числі щодо захисту прав людини і протидії дискримінації. Ми були дуже раді, коли більшість пропозицій української ЛГБТІ-спільноти були включені до цього документа. Їх не так багато, але вони багато значать для ЛГБТІ-українців. Минулого року мало бути реалізовано 18 пунктів цього плану, які стосуються ЛГБТІ. З них повністю були реалізовані лише 4, частково – 2», - сказав він.

Кравчук також наголосив на необхідності прийняття закону про зареєстровані партнерства для одностатевих пар.

«Міністерство юстиції не хоче розробляти законопроект, що надав би одностатевим парам статус офіційного подружжя. Ми вважаємо, що цей законопроект є критично важливим для виконання як плану дій в цілому, так і для захисту інтересів української ЛГБТІ-спільноти. Ми хочемо сказати, що ми не одинокі у цій впевненості, бо сучасні стандарти західного світу, сучасної Європи, передбачають, що одностатеві пари мають права і обов’язки подружжя. В жодному разі українська ЛГБТІ-сільнота не припинить відстоювати свої права і не припинить захищати наше право на рівність. Якщо наш уряд не розробить цей законопроект, ми готові допомогти… Якщо це не буде зроблено на законодавчому рівні, ми будемо добиватися цього через ЄСПЛ», - додав експерт.

У той же час співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні Марія Ясеновська підкреслила, що «Національна стратегія з прав людини – це перелік чітких завдань, які органи державної влади взяли на себе абсолютно добровільно разом з представниками громадських організацій. Вони фактично направлені на те, щоб в нашій країні краще дотримувались міжнародні стандарти дотримання прав людини».

За її словами, «ніхто не змушував органи державної влади погоджуватись на виконання цих завдань, на виконання тих термінів, які обговорені у національній стратегії. Ми маємо зараз те, що цей добровільний план реалізований державою десь на 21%. Більше того, цей 21% виконаних заходів – в основному заходи, які виконані формально. Ми слідкуємо за виконанням цього плану. Якщо держава не здатна самостійно виконувати добровільно взяті на себе зобов’язання, громадські організації бачать свою роль у тому, щоб виступити тим цербером, який буде слідкувати за тим, щоб держава виконувала свої зобов’язання».