Київ. 22 лютого. УНІАН. Архітектори і громадські активісти закликають столичну владу не допустити незаконної забудови дніпровських схилів та київських островів, повідомив на прес-конференції в УНІАН директор аналітично-дослідного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Ми апелюємо до керівництва міста, ми чекаємо від нової влади, яка прийшла на хвилі Майдану, відреагувати на все те неподобство, яке відбувалося в Києві до неї і, на жаль, продовжується», - сказав Сергієнко.

Він зазначив, що сьогодні дніпровські схили і острови Києва перебувають під захистом на законодавчому рівні, однак за часів Януковича в приватне користування видавалися земельні ділянки на схилах Дніпра, зокрема, вздовж Паркової дороги.

«Все це суперечить чинному законодавству, зокрема, Земельному і Водному кодексам, і, власне, рішенням Київради, якими статус цих схилів затверджено, по-перше, як паркова зона, а по-друге, наказом Мінкультури від 2010 року ці території визнано пам'яткою історії та ландшафту місцевого значення», - сказав експерт.

При цьому Сергієнко повідомив, що в 2011 і 2012 роках Київською міською держадміністрацією було проведено конкурси з облаштування дніпровських схилів і островів. «При цьому в умовах конкурсів повідомлялося, який відсоток територій можна забудувати житловими будинками, тобто планувалася не рекреаційна зона, а зона з житловою та соціальною забудовою», - повідомив експерт, додавши, що зараз плани міської влади щодо виданих раніше землевідведень невідомі.

Присутній на прес-конференції віце-президент Національного союзу архітекторів України Георгій Духовичний повідомив, що сьогоднішня ситуація із забудовою центральної частини міста є катастрофічною. «Я переконаний, що єдина можливість до чогось прийти – нарешті відстояти первинність закону... Записано десь, що будувати не можна? Записано, у численних документах. Хто насамперед порушує те, що написано в цих документах? Саме ті, хто їх пише», - повідомив Духовичний.

Присутня на прес-конференції голова громадської організації «Андріївсько-пейзажна ініціатива» Марина Соловйова зазначила, що сьогодні захист заповідного фонду столиці - дніпровських схилів, київських островів, прибережної зони - як ніколи потребує уваги громадськості.

«Я вважаю, що наші діти і внуки повинні мати можливість дивитися на дніпровські схили і бачити їх зеленими, я вважаю, що кожна людина повинна мати можливість підійти до водойми в будь-якому місці і в будь-який час, і там не повинно бути приватної території, огородженої парканом, - сказала Соловйова. – Якщо громадськість, екологи, депутати, якщо ми всі об'єднаємося, то ми відстоїмо свою землю».

Як повідомляв УНІАН, громадські активісти неодноразово закликали столичну владу зупинити незаконне будівництво в Києві, знищення природних зон та історичного вигляду міста.