Київ. 17 лютого. УНІАН. В Україні створено громадську організацію «Народний трибунал України», яка займатиметься виявленням порушень прав та свобод громадян.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадської платформи «РУНА» Назар Мухачов.

Як зазначили на прес-конференції, головна мета діяльності ГО «Народний трибунал України» - всебічне дослідження та широке висвітлення існуючих порушених прав і свобод українського народу, а також визначення методів щодо можливого відновлення та захисту цих прав і свобод, шляхом реалізації конституційного права народного впливу прямої дії на діючі в Україні інститути влади в цілому та на окремих посадовців, зокрема, з дотриманням законів України, та насамперед - Конституції України, як головного закону держави.

«Наше завдання – надати юридичний фактаж для подальшого притягнення їх до кримінальної відповідальності. Місія «Народного трибуналу України» – це реалізація справедливого права народу як єдиного джерела влади – впливати на ситуацію в країні, на органи державної влади і притягувати до відповідальності злочинну владу загалом та конкретних злочинців і посадовців, зокрема. Варто зауважити, що злочини проти українського народу не мають терміну давності», - сказав Мухачов.

У свою чергу, голова Ради «Народного трибуналу України» Сергій Раманов зазначив, що організацію створено з метою дослідження діяльності вищих посадових осіб або бездіяльності, що полягає у невиконанні норм Конституції України.

«Звичайно, громадянське суспільство, громадська організація, не має права виносити вироки, приводити їх в дію, але досліджувати факти порушення своїх прав і свобод, досліджувати обставини, які носять ознаки злочинів, у тому числі державної зради, у тому числі суспільство має право робити такі дослідження, давати правову оцінку, і за фактами такої оцінки має право звертатись до ГПУ, судів відповідного рівня і вимагати дослідження доказів, наданих громадською організацією і винесення законного вироку… У разі закритих кримінальних справ, ми маємо право звернутись до громадян України з тим, щоб сформулювати звернення та позов до ЄСПЛ», - сказав він.

Експерти також звернулись до патріотів та фахівців в області правознавства з тим, щоб вони долучились до «Народного трибуналу України».