Київ. 16 лютого. УНІАН. В Україні розпочинає роботу Асоціація об’єднаних територіальних громад, яка відстоюватиме інтереси своїх членів на місцевому і регіональному рівнях на всій території України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ), новоукраїнський міський голова ОТГ( Кіровоградська обл.) Олександр Корінний.

«Асоціація об’єднаних територіальних громад розгортає свою діяльність, яка спрямована, в першу чергу, на відстоювання та лобіювання інтересів членів Асоціації на регіональному та місцевому рівнях по всій території України та представлення консолідованої думки від ОТГ з регіонів на національному рівні», - сказав Корінний.

Відео дня

Він додав, що робота Асоціації буде зосереджена також на тому, щоб об’єднані громади отримували практичну користь від свого членства через Центр послуг для членів Асоціації.

Корінний повідомив, що сьогодні, 16 лютого, в Києві проходять перші загальні збори утвореної наприкінці листопада 2016 року Асоціації об’єднаних територіальних громад, де буде презентовано Асоціацію, її цілі та завдання, а також підписано меморандуми про співпрацю з обласними асоціаціями ОТГ та партнерськими організаціями.

За словами Корінного, крім цього, буде спільно визначено напрямки взаємодії та співпраці задля забезпечення успіху реформ.

Він поінформував, що на сьогодні членами Асоціації є 37 громад з 17 областей, понад 20 ОТГ перебувають в процесі вступу.

«Основними принципами роботи нашої Асоціації є неполітичність, відстоювання інтересів саме членів ОТГ, співпраця з нашими партнерами - регіональними організаціями, які також хочуть працювати для розвитку наших територіальних громад», - пояснив Корінний.

Член правління, директор з питань розвитку Асоціації ОТГ Ігор Абрам’юк, у свою чергу, зазначив, що сьогодні було ухвалено рішення про деякі статутні норми Асоціації. «Ми сьогодні ухвалили рішення закріпити у статуті кваліфікаційні вимоги для керівників Асоціації, для голови і його заступників. Це мають бути керівники ОТГ, які не менше, як вдруге обрані головою органу місцевого самоврядування, тобто не менше як другий термін працюють на посаді голови сільської, селищної або міської ради», - сказав він.

«Членами Асоціації можуть бути тільки органи місцевого самоврядування ОТГ, які утворилися відповідно до закону про добровільне об’єднання територіальних громад, в яких вже відбулися вибори і сформовані ради ОТГ, і саме ці ОТГ можуть бути членами Асоціації. Ради громад необ’єднаних або які перебувають в процесі об’єднання не можуть бути членами Асоціації», - додав Абрам’юк. За його словами, діяльність Асоціації через її членів та органи управління поширюється на всю територію України.

«Ми прямо в статуті записали заборону на групування, фракціонування за політичними ознаками. В Асоціації не можуть створюватися фракції, групи політичні, і ми точно зробимо так, щоб наша Асоціація була неполітично заангажованою і неполітично залежною», - підкреслив Абрам’юк

Довідка: Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» створена установчими зборами 25 листопада 2016 року відповідно до закону зі статусом місцевої асоціації органів місцевого самоврядування. До складу Асоціації входять міські, селищні, сільські ради об’єднаних територіальних громад із різних регіонів України.