Київ. 15 лютого. УНІАН. Батьки онкохворих дітей, благодійники та лікарі вимагають від Міністерства охорони здоров’я створення робочої групи з фахівців та представників громадськості для розробки єдиної програми «Трансплантація кісткового мозку в Україні».

Про це йдеться в листі до виконуючого обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, який було оприлюднено на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомила президент фонду «Допомога онкохворим дітям» Валентина Маркевич, цей лист сьогодні передадуть в МОЗ.

Відео дня

У листі також йдеться про невідкладну необхідність забезпечення «безперебійного функціонування відділення трансплантації кісткового мозку в Україні та відділень дитячої онкогематології з належним фінансуванням та негайною заміною препаратів, термін дії яких закінчується вже 1 квітня 2017 року по всіх регіонах».

Маркевич зазначила, що в Україні функціонує два основні центри трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку - Київський центр трансплантації кісткового мозку з можливим проведенням 100-120 трансплантацій на рік, та Центр онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» - там розрахункова потужність до 25 трансплантацій на рік.

Завідувач відділенням трансплантації кісткового мозку Центру онкогематології «Охматдиту» Олег Рижак зазначив на прес-конференції, що згідно з євростандартами, на кожен мільйон населення країни має бути один трансплантаційний центр, тобто «в Україні їх мало б бути до 46 в загальному, а, зокрема, для дітей - 5-7 центрів, але, на жаль, він один».

За його словами, в Україні для дорослих взагалі не робиться трансплантація від донорів, а для дітей - тільки в одному центрі. При цьому він додав, що зараз серйозні проблеми із фінансуванням, із закупівлею медикаментів, а також найближчим часом збігає термін дії (найпізніше в липні 2017 року) тих медикаментів, які були закуплені в 2015 році, але надійшли в Центр лише, зокрема, в цьому місяці.

Рижак наголосив, що тендери, які стосуються закупівлі медичних препаратів для дитячої онкології, навіть не розпочалися. «Всі наші намагання привернути увагу керівництва МОЗ до проблеми онкохворих дітей, до проблеми трансплантації кісткового мозку натикаються наче на якусь стіну», - додав він. За його словами, жодних відповідей на звернення щодо необхідності вирішення проблем немає. «Більше того, наразі в «Охматдиті» закінчився контракт з колишнім головним лікарем, і зараз конкурсна комісія МОЗу вирішує питання про призначення нової людини на цю посаду. Ми отримали інформацію, що деякі народні депутати намагаються посадити туди свою людину, і одне із завдань, яке вона має виконати, - це реорганізувати наш Центр із зміною керівництва Центру, із знищенням відділення трансплантації кісткового мозку», - заявив Рижак. При цьому він додав, що необхідність «реорганізації» вони «обгрунтовують таким чином, що начебто у нас нікого не виліковують, начебто у нас всі помирають».

У зв’язку з цим Рижак наголосив: «За останні 12 років - з 2004 року, як наша команда працює в «Охматдиті», у відділенні трансплантації проліковано і виліковано методом трансплантації 126 дітей, і це складає 62% тих, хто до нас звернувся і хто отримав трансплантацію. Це цифри, які абсолютно співпадають з даними тих же італійських клінік…».

На прес-конференції виступили діти, які пройшли лікування в цьому Центрі, та їхні батьки.

Завідувач Центром дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку «Охматдиту» Світлана Донська, відповідаючи на запитання, звідки інформація щодо можливого закриття відділення трансплантації кісткового мозку, зазначила: «Офіційних повідомлень з МОЗу ми не бачили і, в принципі, з нами МОЗ не спілкується. На жаль, пані Уляна (йдеться про в.о міністра охорони здоров’я Уляну Супрун - УНІАН), на відміну від деяких міністрів, нас не відвідала і з нами не спілкувалася і не дивилася де трансплантуються діти… Але, на жаль, у нас є інформація, яка весь час повторюється деякими благодійними фондами про те, що робити трансплантації в цьому відділенні неможливо, це небезпечно, бо всі помирають…».

Голова правління ВФБ «Крона» Олена Мацибох наголосила, що МОЗ має зрозуміти, що в Україні лікують рак, але в цьому плані допомога міністерства потрібна. Вона підкреслила, що в Україні має з’явитися стратегія для лікування онкохворих дітей, тому необхідно створити робочу групу, яка готуватиме її.

Голова Фонду з регіонального розвитку БФ «Допомоги онкохворим дітям» Лариса Білозір наголосила, що в Україні ситуація щодо безпеки крові не проста. «Навіть МОЗ уже визнав, що 80% онкохворих дітей заражені гепатитами, і в 90% з них це через переливання крові», - сказала вона.

За її словами, заражену кров переливають і учасникам АТО, і людям, яка потрапляють «в складні життєві ситуації, зокрема, аварії». Білозір підкреслила, що це відбувається через те, що немає реєстру донорів крові, що використовуються застарілі методи перевірки крові. За її словами, ця ситуація потребує негайного вирішення.