Київ. 14 лютого. УНІАН. Представники деревообробної галузі закликають Уряд і президента України не скасовувати мораторій на експорт необробленої деревини, який передбачає введення 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляку.

Відповідне звернення очільників асоціацій деревообробних, лісозаготівельних, меблевих і плиткових підприємств України на прес-конференції в УНІАН озвучив голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський.

«Рада голів асоціацій деревообробних підприємств, обласні ради закликають прем'єр-міністра, президента України і голову Верховної Ради не скасовувати мораторій, щоб дати можливість розвиватися нашій галузі», - сказав Ігор Соболевський, додавши, що у разі скасування мораторію люди готові виходити на протести.

За його словами, за рік мораторію переробна галузь наростила обсяги виробництва і почала модернізуватися.

«За рік мораторію змінилася деревообробка в країні. У кожній області з'явилися нові підприємства, створено нові робочі місця, збільшено потік податків до бюджету України. За рік мораторію почала відроджуватися деревообробна галузь, і сподіваємося, що завдяки цьому Україна перестане купувати з Китаю стільці ... », - акцентував  голова Асоціації Західної України.

Ігор Соболевський додав, що для інвестицій в деревообробну галузь необхідна чітка стратегія держави у забезпеченні сировиною.

«Насамперед необхідна стратегія з відновлення лісів, а для цього потрібно створити лісгоспи, з якими можна будувати стратегічне співробітництво. А на даний момент немає очільника Агентства лісових ресурсів України, відсутні 40 директорів лісгоспів. З ким працювати? З ким укладати договори?» - сказав Соболевський, підкресливши, що така ситуація швидше за все комусь вигідна.

У свою чергу, голова  Асоціації  деревообробників Волині Ігор Литвинюк, який також був присутнім на прес-конференції, зазначив, що різниця показників доходів Польщі та України від реалізації продукції, пов'язаної з лісовою галуззю, величезна.

«Площа лісів України та Польщі майже однакова, але обсяг реалізації продукції, пов'язаної з лісовою галуззю, величезна. У Польщі - 24,7 млрд дол., в Україні - 2,5 млрд дол. Експорт лісової деревообробної, паперової та меблевої галузей в Польщі - 16,3 млрд дол., а в Україні - 2 млрд дол.», - сказав Литвинюк.

Також він закликав розробити і прийняти державну програму з розвитку лісопромислового комплексу України.

«Звертаюся до уряду та профільних міністерств розробити і прийняти державну програму з розвитку лісопромислового комплексу України за участю громадськості. А також відновити державне фінансування лісової галузі», - сказав Литвинюк.

Присутній на прес-конференції голова Львівської Асоціації деревообробних і лісозаготівельні підприємств України Микола Когут підтримав позицію учасників прес-конференції.

«На сьогодні альтернативи мораторію немає. Тому я звертаюся до депутатів, прем'єр-міністра: ні в якому разі не скасовувати мораторій на експорт кругляку», - сказав він, додавши, що Львівська область також відчула позитив від мораторію.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді). Даним документом вводиться 10-річний мораторій на вивезення цієї продукції за межі митної території України. Представники деревообробної галузі неодноразово закликали до введення мораторію на експорт необробленого лісу. завантажити деревообробні підприємства, тим самим збільшивши доходи бюджету і створивши робочі місця у регіонах.

У липні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою закон, що вводить мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді.

Однак, поновилися розмови на рівні керівництва країни про скасування мораторію. Так, у березні минулого року Кабінет міністрів України вніс до парламенту законопроект про скасування заборони на експорт необробленого лісу, введеної у квітні 2015 року.А голова Представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі сьогодні заявив, що Європейський Союз розраховує на прийняття Верховною Радою розробленого Кабінетом міністрів законопроекту про скасування мораторію на експорт лісу, введеного в Україні у 2015 році терміном на 10 років, і запропонував надати другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро.

Фото з прес-конференції в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/70747

У прес-конференції взяли участь: голова Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств  Західної України Ігор Соболевський, голова Асоціації деревообробників Волині Іван Литвинюк,  голова львівської асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств України Микола Когут,голова Чернівецької  Асоціації  деревообробників Дмитро Саїн, представник Тернопільської Асоціації  деревообробників Микола Притолюк,  голова Київської Асоціації деревообробників Олександр Іллюшенко,  генеральний директор  Асоціації «Союз бірж України» Борис Беренштейн,  директор Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимир Дорош, голова Громадської організації «Вектор права»   Роман Верхоляк.