Київ. 14 лютого. УНІАН. У центрі Києва 18 лютого відбудуться заходи із вшанування захисників Дебальцевського плацдарму – тих, хто залишився живим, і тих, хто загинув під час виведення українських військ з оточення російсько-терористичних угруповань.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили організатори заходу – члени громадських організацій «Спілка ветеранів АТО Солом'янського району Києва» Ігор Скопненко, «Київська міська спілка ветеранів АТО» Леонід Антонюк, «Патріотичний рух січових стрільців» Марія Гобова.

Як заявив Антонюк, захід розпочнеться 18 лютого о 14.00 біля Київської міської державної адміністрації, після чого учасники пройдуть до Софійської площі, де о 15.00 розпочнеться концерт за участю відомих українських гуртів «ВВ», «Мандри», «Антитіла», «Гайдамаки» тощо, а також інших українських співаків. Під час акції зі сцени планується демонстрація фото- і відеоматеріалів, зроблених із місць боїв безпосередніми учасниками.

«Хода відбудеться без політичних гасел, під національними прапорами і прапорами тих батальйонів, які воювали на Дебальцевському плацдармі… Ми хочемо бачити всіх – і політиків, і простих людей, кому не байдужа Україна», – сказав Антонюк.

За словами Гобової, аналогічний захід уперше ветерани АТО провели минулого року, але він був нечисленним. Цього разу його організатори очікують на прибуття з різних куточків України щонайменше 20 тис. людей.

«Ми запрошуємо на наш захід усіх політиків, усіх людей, щоби вшанувати тих, хто загинув, і тих, хто живий. Адже те, що в Києві і в інших містах не чути вибухів снарядів – велика заслуга цих воїнів», – сказав Скопненко.

«Я думаю, що прихід людей на цю акцію – це те, що найменше ми можемо зробити в знак подяки всім нашим воякам», – зазначив присутній на прес-конференції лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко.

Водночас організатори майбутньої акції висловили думку, що було б доцільно, якби в подальшому день захисників Дебальцевського плацдарму відзначався на державному рівні.

Довідка УНІАН. Згідно зі звітом Генштабу Збройних сил України щодо бойових дій на Дебальцевському плацдармі з 27 січня до 18 лютого 2015 року, під час бойових дій в районі Дебальцевого у період з 15 січня до 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 — взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцевського виступу загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовця ЗСУ.

За ведення бойових дій в районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців (у тому числі посмертно — 136).

Під Дебальцевим у лютому 2015 року силам АТО у складі близько 13 тис. бійців протистояли 19 тис. російсько-терористичних військ.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/70740