Київ. 10 лютого. УНІАН. Мешканці столичного будинку по вулиці Богдана Хмельницького, 58-А, у центрі Києва закликають президента України Петра Порошенка втрутитися і не допустити відчуження квартир на підставі рішення судових приставів окупованого Росією Криму.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили мешканці будинку: заслужений юрист України Віктор Щербаков, адвокат Антон Щербаков, голова самооборони жителів Артур Севрюков.

«У понеділок, 13 лютого, об 11-й годині мешканці нашого будинку розпочинають пікетування Адміністрації президента - це буде спокійний, мовчазний пікет, де ми будемо вимагати від президента захистити наше гарантоване конституцією право на житло. Ці пікети ми будемо проводити щодня, поки ми не відчуємо, що шахраям дали по руках», - сказав Віктор Щербаков.

Він пояснив, що така ситуація склалася через рішення Апеляційного суду Києва про скасування майнових прав деяких мешканців будинку на їх квартири на підставі позовів арбітражного керуючого. Арбітражний керуючий, у свою чергу, діє на підставі рішення Господарського суду Києва, яким було відкрито процедуру ліквідації зареєстрованої у Криму компанії - забудовника даного будинку на підставі листа судового пристава окупованого Росією Криму.

«У 2015 році було порушено справу про банкрутство фірми-забудовника за заявою комунального підприємства «Управління по контролю за благоустроєм» міста Дніпропетровська на підставі одного-єдиного доказу - листа судового пристава-виконавця Республіки Крим про те, що компанія не сплатила борг цьому комунальному підприємству, а в рамках цієї процедури 4 серпня 2016 року цю фірму було визнано банкрутом і було призначено ліквідатора (арбітражного керуючого), - пояснив Щербаков. - Починаючи з осені минулого року ліквідатор подав до Шевченківського суду і Апеляційного суду загалом близько 40 позовів про визнання недійсними рішень про визнання майнових прав. Підстав для цього, ми вважаємо, немає».

Він зазначив, що протягом 2002-2006 років мешканці проплатили забудовнику 100% вартості квартир. «У 2008 році забудовник повністю припинив будівництво і пішов з майданчика ... у 2010 році ми об'єдналися і вирішили добудовувати за рахунок власних грошей цей будинок, і без участі фірми-забудовника за рахунок повторних внесків ми цей будинок добудували, попутно почали визнавати майнові права на об'єкт інвестицій», - сказав Щербаков.

Він зазначив, що у 2015 році майже 100% мешканців отримали рішення про визнання майнових прав, проте у рамках процедури банкрутства забудовника Апеляційний суд Києва вже скасував два рішення від 2015 року про визнання майнових прав, при цьому деякі з суддів, які прийняли ці рішення, раніше брали участь у визнанні майнових прав мешканців будинку.

Присутній на прес-конференції народний депутат Юрій Левченко підкреслив той факт, що ті самі судді, які раніше ухвалювали одні рішення, зараз приймають кардинально протилежні.

«Тут очевидний факт, що хтось з ними домовився, тому я, як народний депутат, вимагаю від Національного антикорупційного бюро України, Спеціальної антикорупційної прокуратури відреагувати на такі дії суддів, а також вимагаю від інших правоохоронних органів, зокрема, від поліції, прискорити розслідування, оскільки наявність вочевидь підроблених документів дозволяє дуже швидко через кримінальну справу ці рішення суду скасувати і припинити можливість винесення інших подібних рішень», - сказав Левченко.

Щербаков повідомив, що мешканці організували самооборону для захисту свого майна. «І в рамках закону, з мисливською зброєю ми захищатимемо свій будинок», - сказав залужений юрист України.

Присутній на прес-конференції голова самооборони мешканців будинку Артур Севрюков підтвердив намір мешканців захищати свій будинок усіма доступними засобами. «У свою чергу, ми просимо президента не допустити протистояння у центрі столиці», - сказав Севрюков.

Як повідомляв УНІАН, комісія при Міністерстві юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації майнових прав та бізнесу з початку року задовольнила 44% скарг про захоплення бізнесу і нерухомості. За словами заступника міністра юстиції Павла Мороза, було розглянуто по суті приблизно 500 скарг, з них близько 220 скарг задоволено.