Київ. 8 лютого. УНІАН. Естонський інвестор Марсель Віхман, який придбав земельну ділянку на узбережжі, в селищі Затока Одеської області, закликає Генеральну прокуратуру України захистити його власність від криміналітету. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив адвокат естонського інвестора Марселя Віхмана Олександр Погорілий, коментуючи ситуацію з шантажем і погрозами.

«Сьогодні мій довіритель Марсель Віхман був змушений звернутися до посольства Естонії по допомогу через тиск криміналітету в Затоці. Два тижні тому було спалено чергову базу відпочинку... Загалом, у Затоці відбуваються підпали, тиск на людей і рекет...Я звертаюся до генерального прокурора з вимогою не допустити цього», - сказав адвокат естонського інвестора Погорілий.

Адвокат також заявив, що судова система України не поспішає захищати права інвестора.

«Незважаючи на наші заяви про порушення кримінальної справи про вимагання, ніякі слідчі дії не проводилися», - сказав Погорілий.

Присутній на прес-конференції посол Естонської Республіки Герт Антсу заявив, що правова держава має захищати права інвесторів.

«Дуже важливо дотримання норм правової держави в Україні, в тому числі захист іноземних інвесторів. Наразі ці норми погано дотримуються, і я б хотів, щоб правоохоронні органи звернули увагу на ситуацію в Затоці», - заявив Антсу.

У свою чергу присутній на прес-конференції народний депутат Борислав Береза зазначив, що ситуація з естонським інвестором відлякує інвестиції в Україну.

«Я звертався до генпрокурора, президента. Якщо не буде допомоги з боку правоохоронних органів, то ще один інвестор піде з України», - сказав Береза.

Як повідомляв УНІАН, раніше естонський інвестор Марсель Віхман заявляв про погрози з боку влади Затоки й спроби вимагання.

У травні минулого року в Одесі поліція затримала членів злочинного угруповання, яке займалося викраденням людей, шантажем і вбивствами. За словами екс-глави Нацполіції України Хатії Деканоідзе, за допомогою до правоохоронців звернувся адвокат, який займає активну позицію в розкритті злочинних схем у сфері розподілу земельних ділянок у курортних районах Одеської області. Заявник повідомив, що отримав на свою адресу погрози у зв'язку з його діяльністю - реалізацією інвестпроекту з будівництва набережної в Затоці.