Київ. 7 лютого. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) закликає Верховну Раду ухвалити закон, який передбачає створення рівних умов діяльності для всіх учасників ринку телекомунікацій, встановивши прозорі і справедливі розцінки за доступ до інфраструктури, повідомив голова правління ІнАУ Олександр Федієнко на прес-конференції в УНІАН.

«Над законопроектом про доступ до інфраструктур галузь працювала не один місяць. Сподіваюся, депутати приймуть цей законопроект, який врегулює відносини між операторами та власниками структури», - сказав він.

Наприкінці вересня 2016 року відповідний законопроект №3719 №4159 «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж» було ухвалено у Верховній Раді в першому читанні.

Відео дня

Як повідомив член комітету ІнАУ з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій Володимир Ляшенко, який був присутній на прес-конференції, Раді необхідно якомога швидше ухвалити цей законопроект, незважаючи на те, що в ньому є моменти, які потребують доопрацювання.

«Краще мати закон недосконалий, але який закладає основи (доступу до інфраструктури – УНІАН), аніж не мати нічого. Якщо до кінця цього року Кабмін не встановить правила гри на ринку доступу до інфраструктури, то ми програємо інформаційну війну», - заявив він.

При цьому Ляшенко уточнив, що однією з проблем у законі є дозвіл демонтажу мереж, порядок яких встановлюватиме винятково Кабінет міністрів України.

«На сьогодні власники інфраструктури здійснюють демонтаж на свій розсуд. Така позиція унеможливить розвиток інтернету в Україні. У законі необхідно виписати порядок і основні принципи демонтажу і конкретно на основі якого документа він буде можливий», - пояснив він.

Присутній на прес-конференції голова комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті Іван Пєтухов додав, що зараз у парламенті лежать понад 50 пропущених законопроектів, що регулюють інтернет-сферу в Україні. І це при тому, що проникнення регулярних інтернет-користувачів по всій території України досягло позначки 70%.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня 2016 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4159 «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж», за який проголосували 236 народних депутата за необхідного мінімуму в 226 голосів.

За словами голови парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександра Данченка, ухвалення законопроекту про доступ до інфраструктури дасть змогу українським телеком-операторам розширити своє інтернет-покриття і сприятиме розвитку цифрової економіки в країні.

Прийняття цього законопроекту підтримують асоціації «Телекомунікаційна палата України» і «Телас», громадська рада Нацкомісії з регулювання зв'язку та інформатизації, громадська рада Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації і низка українських операторів телекомунікацій.

Інтернет асоціація України (ІнАУ) – професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 180 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки та коригування законодавчої і нормативної бази України та ін.