Київ. 6 лютого. УНІАН. Керівництво Верховної Ради та голови депутатських фракцій повинні виконати публічні обіцянки та оприлюднити персональний склад парламентської коаліції.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив директор Ukrainian Politconsultlng Group Дмитро Разумков.

«Ми закликаємо виконати публічні обіцянки та оприлюднити персональний склад парламентської коаліції, включно із підписами народних депутатів під коаліційною угодою. Якщо таких немає, про це потрібно чесно сказати», - підкреслив він.

Відео дня

Ще однією вимогою, за словами Разумкова, є «внесення змін до регламенту ВР, бо сьогодні там навіть немає згадки про коаліцію, хоча вона є однією з ключових механізмів управління».

«Було б логічно, якби коаліція формувалась за рахунок фракцій, а не за рахунок ситуативного наповнення тими чи іншими депутатами. Також у регламенті повинні бути чітко відображені позиції щодо формування, існування та припинення діяльності коаліції», - додав експерт.

Також, за його словами, ВР повинна ухвалити закон «Про парламентську опозицію».

У той же час політолог, кандидат політичних наук Василь Мокан наголосив на тому, що ситуація з невизначеністю персонального складу коаліції сприяє тому, що критики ВР дуже активно цим користуються. «Це використовується як певний правовий механізм делегітимації ВР, гра на дострокові парламентські вибори. Це також відображається на дуже низькому рівні довіри до ВР з боку українських громадян», - додав він.

Політолог також вважає, що члени коаліції використовують певну маніпулятивну тезу про те, що у ВР є результативні голосування і достатня кількість голосів за ті чи інші проекти, в тому числі й урядові.

«Відповідно, неважливо, скільки насправді знаходиться депутатів у складі коаліції. Важливо, що ВР працює, голосує і ухвалює рішення. На наш погляд, це досить маніпулятивна теза, бо, судячи з юридичного аналізу механізму формування коаліції, суб’єктом формування коаліції є депутатські фракції, а не позафракційні депутати… Фракція є основним і єдиним суб’єктом формування коаліції», - сказав він.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/70574