Київ. 3 лютого. УНІАН. Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про запровадження питомої вартості нестандартного приєднання (підключення електроустановки потужністю від 160 кВт до 5000 кВт) до електричних мереж на рівні від 3 тис. грн до 9,4 тис. грн за 1 кВт може призвести до зростання ціни житла на 1 тис. грн/кв. м.

Про це повідомив віце-президент Академії будівництва України, генеральний директор компанії «Центр технічних рішень-груп» Віктор Лещинський під час круглого стола  в УНІАН.

«Ми отримуємо капітальне навантаження на будівельний ринок, а в кінцевому підсумку на споживача, який переплачуватиме від 600 і більш як 1 тис. грн/кв. м. Необхідно замислитися, наскільки це підвищення обґрунтоване і що воно за собою потягне в найближчі тижні. Можливо, інвестор не буде зацікавлений вкладати гроші, які він планував вкласти в об'єкти в 2017 році і в наступних роках, можливо, багато компаній просто відмовлятимуться від будівництва. Це рішення призведе до серйозних наслідків для будівельного ринку», - сказав Лещинський.

За його словами, цим рішенням комісія підвищила тариф на нестандартне підключення в 6 разів, а в деяких випадках і в 20 разів.

Лещинський зазначив, що підвищення цього тарифу спричинить зростання цін на споживчі товари, оскільки при будівництві, реконструкції або модернізації промислових об'єктів бізнес буде змушений закладати даний тариф у собівартість своєї продукції.

Він додав, що Академія будівництва України ініціює проведення експертних круглих столів для вирішення сформованої ситуації.

«Ми будемо виносити це питання наступного тижня на обговорення з іншими громадськими організаціями. Це питання необхідно вирішувати негайно, і чим швидше, тим краще. Потрібно на професійному рівні зібрати фахівців, оскільки всі ці навантаження тягнуть за собою біду. Через місяць або два це торкнеться кожного бізнесмена, і тоді інвестор відмовлятиметься вкладати кошти», - сказав він.

Присутній на круглому столі  виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич заявив, що дане рішення може призвести до створення нової корупційної схеми, коли недобросовісний забудовник, щоб не платити високий тариф з нестандартного підключення, занижуватиме споживання будинку.

«Недобросовісні забудовники при визначенні напруги електрики використовуватимуть такі коефіцієнти, щоб показати, що кожна квартира споживає лише 200 Ватт, і домовлятимуться про це при укладанні договору на приєднання. Тобто буде нова корупційна складова, яку всі монополісти запровадять, – це 100%», - сказав Грусевич, додавши, що в майбутньому це може призвести до аварій у будинках. «Добре, коли вибиватиме центральний автомат у розподільному вузлі, а погано, коли горітимуть проводи в домі», - підкреслив Грусевич.

Він різко розкритикував методику формування вартості приєднання, а також зазначив, що в середньому покупець оплачуватиме в ціні квартири 100 тис. грн лише за приєднання до мережі.

«Скільки тепер має заплатити населення для того, щоб поліпшити свої житлові умови?... Як мінімум (квартира і місця загального користування - УНІАН) це 15 кВт, за які покупець повинен заплатити енергокомпанії за нібито відновлення електромереж, які компаніям дісталися в спадок від СРСР. Якщо в країні середня вартість нестандартного підключення 6 тис. грн, виходить, що 100 тис. грн треба заплатити просто як компенсацію», - сказав Грусевич.

Як повідомляв УНІАН, 31 січня НКРЕКП затвердила питому вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік на рівні від 3 до 9,4 тис. грн за 1 кВт.

Зокрема, питома вартість нестандартного приєднання до електричних мереж «Київенерго» становитиме в 2017 році 3094 грн за 1 кВт (без ПДВ), до мереж «Полтаваобленерго» - 9428 грн за 1 кВт (без ПДВ).

Середнє значення питомої вартості нестандартного приєднання до електромереж становить 6094 грн 1 кВт (без ПДВ).

Фото круглого стола в УНІАН: https://photo.unian.net/rus/themes/70529