Київ. 1 лютого. УНІАН. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України закликає Верховну Раду України розглянути й прийняти вже підготовлені проекти законів про захист прав інтелектуальної власності, оскільки відсутність нормативної бази гальмує проведення реформи у цій сфері. Про це в ході круглого столу в УНІАН в рамках проекту #EUkraine  сказала директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Мінекономрозвитку України Олена Мініч.

«З квітня минулого року ми дуже активно почали просувати реформи у сфері інтелектуальної власності. Було прийнято концепцію реформи, а в серпні - необхідні постанови, які регламентували план проведення реформи, - сказала Мініч. - Разом з тим, за весь рік профільний комітет парламенту наші законопроекти не виніс на розгляд».

Мініч повідомила, що йдеться про мінімум три законопроекти, спрямовані на поліпшення процедур поставки інтелектуального продукту, про систему контролю голографічних марок, а також про приведення норм авторського права в Україні до норм Угоди про Асоціацію з ЄС. Крім того, в січні в парламент було направлено ще кілька законопроектів, в тому числі про врегулювання норм у сфері промислової власності.

Як повідомляв УНІАН, на поточний момент сфера захисту прав власності в Україні залишається однією з проблемних. Зокрема, на початку травня 2016 року офіс Торгового представництва США в оприлюдненому щорічному звіті щодо рівня захищеності прав інтелектуальної власності в світі Special 301 Report відзначив недостатній рівень захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Україна, як і в 2015 році, опинилася в групі з 11 країн у так званому списку Priority Watch List (Пріоритетний список спостереження). Країнам цієї групи рекомендується вжити активних заходів для покращення рівня захисту у сфері прав інтелектуальної власності. Крім України, до цієї групи увійшли Китай, Аргентина, Чилі, Росія та інші країни.