Київ. 26 січня. УНІАН. Генеральний директор всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Кошель наголошує на необхідності внесення змін до законодавства щодо фінансування політичних партій з державного бюджету.

Про це він сказав під час прес-конференції  в УНІАН.

Як зазначив шеф-редактор видання Depo.ua Віталій Пирович, видання та тижневик «Ділова столиця» спільно із КВУ здійснюють аналіз законодавства України. Так, перший закон, який було проаналізовано за участі також народних депутатів і експертів, - це закон «Про політичні партії в Україні».

Відео дня

За словами Пировича, у законі було знайдено багато недоліків в частині фінансування політичних партій, зокрема, «чималі кошти, частина, повертаються до бюджету знову, просто не використовуються партіями». Водночас, за його словами, основна частина коштів витрачається на рекламу замість партійного розвитку.

Пирович повідомив, що КВУ та член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко запропонують внести зміни до закону щодо фінансування політичних партій.

Своєю чергою Кошель наголосив, що державне фінансування партій дозволяє вирішити «дві ключові проблеми».

«Перша – це реальна незалежність партій від олігархів», - сказав він і додав, що «400 млн державних коштів на 2017 рік – це, в принципі, достатня сума для того, щоб партії могли працювати без «амбарних книг» і без допомоги українських олігархів».

Крім того, експерт зауважив, що оскільки кошти спрямовуються на розвиток партій, то «з’являється шанс перетворити партії із «київський клубів» на реально діючі структури із великою розгалуженою мережею у регіонах».

У той же час він відзначив ключову проблему на першому етапі державного фінансування партій – вони «масово використовують кошти на пряму агітацію або на пряму телевізійну рекламу». При цьому він зауважив, що формально партії не порушують закон, адже «ми отримали недосконалий закон, який говорить про те, що кошти витрачаються на статутну діяльність партій».

«Іншими словами, витрачаються на будь-що. І якщо зараз не внести зміни до чинного законодавства, чітко не врегулювати, на які статті партії можуть витрачати кошти, то ми побачимо також приклади, коли партії витрачатимуть кошти на форми легального підкупу виборців», - вважає Кошель.

Так, у розробленому законопроекті пропонується передбачити зміну щодо заборони витрачання коштів на телевізійну чи радіорекламу, а також рекламу в Інтернеті. Натомість кошти з держбюджету, на переконання Кошеля, мають бути спрямовані на розвиток партій та утворення при них аналітичних і експертних структур, навчання партійних активістів.

Водночас Денисенко зазначив, що законопроектом пропонуватиметься встановити виключний перелік заходів, на які партія має право використовувати кошти державного фінансування, а також перелік відповідних заборон.

Відповідно до законопроекту, партія може витрачати ці кошти, зокрема, на організацію та проведення зустрічей членів партії, депутатів місцевих рад, народних депутатів з виборцями; створення і функціонування громадських приймалень партії; проведення мітингів, пікетувань та інших масових заходів; організацію та проведення конференцій, нарад, круглих столів; створення та функціонування партійних шкіл; створення та діяльність при партії науково-експертних, дослідницьких центрів; виготовлення та розповсюдження листівок, інших друкованих матеріалів; волонтерську допомогу військовим у зоні АТО та родинам учасників бойових дій.

Не допускається витрачання коштів на оплату праці, виплату премій, надбавок, доплат найманим працівникам партійних організацій; оплату за розміщення політичної реклами партії на телебаченні, радіо, в мережі Інтернет, на носіях зовнішньої реклами та транспорті.

«Ми вважаємо, що логіка взагалі цього всього закону на сьогоднішній момент, перш за все, повинна полягати в тому, щоб ми розвивали місцеві партійні структури», - сказав Денисенко.

За його словами, відповідний законопроект має бути внесений до парламенту вже наступного тижня.

Кошель також зауважив, що на сьогодні партії мають 6 тисяч місцевих осередків, але «з них рахунки відкриті лише у 13%, тобто, 87% партійних осередків – це мертві структури або ж структури, які використовують кошти через «амбарні книги», тобто, вони не можуть вести легальної господарської і фінансової діяльності».

Як повідомляв УНІАН, 8 жовтня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон щодо фінансування партій з держбюджету. Так, відповідно до закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції”, передбачено державне фінансування статутної діяльності політичних партій. Кошти розподіляються між партіями, на підтримку виборчих списків яких під час останніх позачергових виборів народних депутатів України 2014 року було подано не менш як 5% голосів виборців. У 2016 році право на таке фінансування отримали шість партій. НАЗК виділило їм понад 390 млн грн.

Крім того, за даними Національного агентства з питань запобігання корупції, на сьогодні в Україні зареєстровано 349 політичних партій.

НАЗК вже розподілило кошти, виділені з державного бюджету на фінансування статутної діяльності політичних партій у 2017 році. Відповідним рішенням передбачається надати: «Народному фронту» – 113 млн 753,5 тис. грн, «Блоку Петра Порошенка» - 112 млн 103,6 тис. грн, «Самопомочі» – 56 млн 394,56 тис. грн, «Опозиційному блоку» – 48 млн 467,7 тис. грн, Радикальній партії - 38 млн 257,9 тис. грн, «Батьківщині» - 29 млн 182,2 тис. грн.