Київ. 26 січня. УНІАН. Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Вадим Денисенко наголошує на необхідності ухвалення закону про запобігання хакерським атакам під час виборчої кампанії.

Про це він сказав під час прес-конференції Комітету виборців України та видання  «Ділова столиця»  в УНІАН.

"Зараз спільно з Комітетом виборців ми розпочали роботу над створенням нового закону, який, на жаль, ми повинні приймати в найкоротші терміни. Це закон про запобігання хакерським атакам під час виборчої кампанії", – сказав Денисенко.

Відео дня

Він нагадав про дискусії щодо "впливу Російської Федерації" на вибори в США. "Зараз у Європі, у кількох країнах, порушено питання про хакерські атаки росіян, пов’язані також із виборчими кампаніями", – зауважив депутат.

Парламентарій висловив побоювання, що під час наступних виборів, у разі неухвалення відповідного законодавства, "для нас фальсифікація виборів, підкуп виборців будуть просто дрібницями, якщо ми не захистимося від інтернет-атак із боку Російської Федерації".

"Тому зараз спільно з Комітетом виборців ми розпочинаємо дискусію про те, яким має бути цей закон… Ми хочемо залучити максимальну кількість експертів як із виборчого права, так і з інтернет-технологій, а також міжнародників для того, щоби виписати цей закон", – сказав Денисенко й додав, що він міг би стати частиною майбутнього виборчого закону.

Своєю чергою генеральний директор Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Олексій Кошель зазначив, що "сьогодні Україна невразлива для хакерських атак, але лише тому, що технологія голосування та підрахунку голосів у нас залишається на рівні другої половини 19-го століття".

"Паперові бюлетені, паперові скриньки, паперові протоколи, передача даних у фізичному форматі, ручка, чорнило й так далі. Але це не означає, що виборча система не буде змінюватися. Уже зараз є заява Центральної виборчої комісії про необхідність автоматизації системи передачі даних від дільничної виборчої комісії до Центральної виборчої комісії", – сказав він.

Крім того, експерт наголосив і на питанні захисту інформації політичних партій та кандидатів різних рівнів. "Вразлива будь-яка політична партія до того часу, поки на всіх рівнях ми використовуємо російські сервери електронної пошти, російські автоматичні системи передачі даних і так далі", – зауважив Кошель і додав, що це питання обговорюватиметься в експертному форматі й напрацьовуватимуться законодавчі пропозиції.