Київ. 25 січня. УНІАН. Мешканці будинку по вулиці Володимирській, 92/39, що є пам'ятником архітектури, закликають владу Києва зупинити незаконний капітальний ремонт в одній з квартир, через проведення якого почали руйнуватися несучі стіни, а також постраждав фасад будинку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники ініціативної групи мешканців будинку.

«Ми подали прохання у державні інстанції, але відповіді поки що не отримали. Для перевірки фактів порушення і проведення дієвих заходів ми пропонуємо Київській міськадміністрації створити тимчасову робочу комісію з числа представників усіх компетентних органів. Ми пропонуємо провести обстеження й дати висновок щодо цілісності стін і можливості надалі безпечного проживання в будинку для запобігання можливого руйнування будівлі», - сказала мешканка будинку Марина Стрельнікова.

За її словами, наприкінці минулого року один із мешканців будинку розпочав капітальний ремонт з переплануванням квартири, у ході якого були встановлені наскрізні металеві балки на всю ширину будинку, які є основою для балконів, що споруджуються на фасадній та дворової стінах будинку. Наслідком цих робіт стало руйнування несучих стін будівлі, що є загрозою безпеці життя і здоров'я мешканців, а зовнішній вигляд історичної будівлі був зіпсований.

Присутній на прес-конференції віце-президент Академії будівництва України, генеральний директор компанії «Центр технічних рішень-груп» Віктор Лещинський заявив, що реконструкція в квартирі №11 по вул. Володимирській, 92/39, однозначно є незаконною.

«На підставі попереднього висновку я можу сказати, що однозначно ця реконструкція, а не капітальний ремонт з виносом балкона і капітальних стін, посиленням віконних прорізів, є незаконною, адже проводиться з порушенням усіх будівельних норм», - сказав він.

За словами Лещинського, будинок охороняється законом як пам'ятка архітектури, тому реконструкція в такому будинку не може проводитися з величезним виносом конструктиву балкона.

За будівельним нормативам, додав він, реконструкція квартири повинна проводитися з дослідженням фундаменту, стану будинку – пам’ятки архітектури, має бути проект паспорта фасаду. Крім того, будинок не розрахований на такі навантаження, що може привести до руйнування стін.

Стрельнікова додала, що власники квартири не йдуть на контакт, а влада не поспішає реагувати на звернення мешканців.

«Згідно із законом, ще не закінчився передбачений строк відповіді на скаргу, проте ніхто не поспішає займатися нашою проблемою. Власники квартири не відповідають на телефонні дзвінки, а відповідального на місці немає. Таким чином, документацію на роботи ми не можемо побачити», сказала вона.