Експерти та члени Академії  Будівництва України підвели підсумки роботи будівельної галузі цього року,  розповіли про плани на майбутнє та привітали всіх українців з Новим Роком та  Різдвом.

Згідно державної статистики,  будівельні підприємства  за 2016 рок  збільшили обсяги робіт у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більш ніж 14,1%. До того ж, обсяги оформлення дозвільних документів у будівництві демонстрували позитивну динаміку, збільшившись у поточному році на 12%. Серед найактивніших за темпами будівництва стали  Київська, Дніпропетровська області  та  Західна Україна. Також, у наступному році  планується впровадження додаткових інструментів для дерегуляції економіки, які дозволять суттєво поліпшити інвестиційний клімат у будівельній галузі.  Вже на початку 2017 року ВРУ може  розглянути  законопроект  №4733-1 який стане реформою  що охопить більше 80% будівельної галузі  України.  Фахівці акцентують, що зміни у законодавстві мають спростити дозвільну систему,  завадити аферам у будівництві, захистити  інтереси інвесторів та  зобов’язати  забудовників враховувати думку та потреби громади.

Підсумовуючи 2016 рік, голова ради директорів «Укрбуд»  Юрій Пелих наголосив, що найголовніше завдання цього року будівельна галузь виконала: «Будівництво цього року вижило, витримало надважкі кризисні  умови та виклики. Наступного року основною проблемою для галузі буде фінансування, яке залежить від інвесторів будівельної галузі, тому потрібно докласти максимум зусиль, щоб будувати житло економічного класу та знизити фінансове  навантаження на інвесторів будівництва».

Відео дня

Також він додав, що справжнім подарунком у 2017 році стало б відновлення житлових державних програм. «Це саме та реформа, яка дає надію на майбутнє будівельного освіту в Україні» - підкреслив глава ради директорів будівельної компанії «Укрбуд».

В свою чергу, Президент Академії будівельників України Іван Назаренко заявив, що: «Найважливішою проблемою української будівельної галузі 2016 року -збільшення темпів втрати фахових будівельників та майбутніх кадрів, тобто запропонована система освіти є такою (знищення професійно-технічних училищ (робітничі спеціальності), коледжів та технікумів (керівні кадри)-УНІАН), що в Україні найближчим часом буде відчуватися колосальна нестача фахових спеціалістів, бо діючі працівники зможуть знайти привабливі пропозиції роботи у Європі, а нові кадри в Україні ніхто не готуватиме. Щоб вирішити   найважливіші питання, зокрема з відсутністю кадрів, АБУ планує просувати ідею створення єдиної системи підготовки будівельних кадрів, а також розвивати інноваційний напрямок  роботи».

На думку  Віце-президента АБУ, директора Всеукраїнського центру Державно-приватного партнерства Віктора Лещинського  найголовнішим досягненням  2016 року для всієї України та для будівельної галузі зокрема, стала децентралізація,  яка дозволить збільшити місцеві бюджети та надасть новий поштовх для будівництва: «Місцеві бюджети - 2017 (великі міста, обласні центри) - є бюджетами розвитку, а тому очікується, що матеріальний ресурс має бути використаний на розвиток соціальної сфери, а саме:  будівництво доріг, реконструкцію та відновлення лікарень, будівництво нових дитячих садочків та шкіл тощо».

Крім того,  Віктор  Лещинський  наголосив,  що  будівну  галузь  в  Україні у наступному році очікують великі зміни у зв’язку із розглядом Верховною Радою  проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення містобудівної діяльності».

«Щодо законопроекту  №4733-1, то він передбачає наступні зміни. Замість існуючих  п'яти категорій буде замінено розподіл  об'єктів будівництва за класами наслідків: незначний, середній і значний.  Один об’єкт стане однією  неподільною  одиницею, за однією  адресою, з одними детальними планами та документами - все це дозволить дійсно захистить права інвесторів та уберегти їх від непорядних забудовників і аферистів» - підкреслив Віктор Лещинський.  Також він  додав, що на сьогоднішній день законодавство України змінюється та поступово  наближається до Європейського рівня. Гармонізація українських стандартів з європейськими сприятиме продовженню тенденції цього року щодо проведення реконструкції за новими технологіями з метою розширення виробничих потужностей».

Щодо інноваційного напрямку роботи Академії Будівництва України, Віце-президент Віктор Лещинський, заявив, що 2017 рік має вивести Академію на новий рівень.

«АБУ посилить роботу з регіонами України, буде активніше надавати консультації  та планує стати основним експертним  майданчиком у сфері будівництва.  Це стосується  як споруд соціального і житлового призначення , так  і великих промислових.  Для цього  буде  активізована робота з громадськими організаціями як в Україні, так і в ЄС, щоб рівень підготовки вітчизняних фахівців відповідав всім європейським стандартам та міжнародним вимогам. Окремо хотілося б зауважити, що прийшов час органам законодавчої та виконавчої влади в особі Мінрегіонбуду України, серйозно замислитись про розробку єдиного містобудівного кодексу, а фахівці Академії допоможуть це зробити на високому професійному рівні» - акцентував Віктор Лещинський.

На завершення експерти та члени Академії  Будівництва України привітали всіх з Новорічними та Різдвяними святами і побажали плідної праці, нових звершень та досягнень кожному працівнику будівельної галузі України у новому 2017 році!