Київ. 26 грудня. УНІАН. Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів з моменту початку своєї моніторингової діяльності у липні 2016 року оштрафувала заклади громадського харчування на суму 475,5 тис. грн за порушення антитютюнового закону, який набув чинності в 2012 році. Про це повідомила в. о. заступника голови служби Лілія Стиренко на прес-конференції в УНІАН.

«У 2016 році 146 суб'єктів господарювання було перевірено... За результатами здійснених перевірок було накладено штрафи на суму 475,5 тис. грн», - сказала вона.

При цьому Стиренко уточнила, що більшу частину накладених штрафів відомство стягує з порушників у судовому порядку. Так, суб'єкти господарювання добровільно сплатили 80,5 тис. грн штрафів, через суд – 16 тис. грн. Станом на сьогодні в судах відкрито 21 справу на загальну суму 282 тис. грн. Також справи на суму трохи менше 100 тис. грн поки що перебувають у добровільному виконанні.

Голова правління Центру громадського представництва «Життя» Андрій Скіпальський, який також брав участь у прес-конференції, повідомив, що кожне п'яте кафе чи бар в Україні порушують антитютюновий закон.

«За нашими спостереженнями частка порушень становить 20%», - сказав він.

Він повідомив, що організація «Життя» в поточному році провела рейди в 200 закладах громадського харчування в 6 містах-мільйонниках – Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Одесі та Львові. За результатами проведених перевірок було написано близько 120 скарг у Держпродспоживслужбу у зв'язку з виявленими порушеннями.

«Відвідали близько 200 закладів у шести містах-мільйонниках. З відвіданих установ факти порушення було підтверджено в 120 ресторанах», - сказав він, зазначивши, що волонтери перевіряли тільки ті заклади, на які раніше вже були озвучені скарги.

Він додав, що 90% всіх порушень було спровоковано курінням кальянів.

«Куріння кальянів негативно впливає на тих відвідувачів, які не палять», - повідомив експерт.

Згідно з даними юриста проекту «Київ без тютюнового диму» Центру демократії та верховенства права Петра Короля, антитютюновий закон, який набув чинності в 2012 році, забороняє куріння в місцях громадського харчування як звичайних сигарет, так і кальянів та електронних сигарет. А тому кожен громадянин, який виявить порушення цієї норми може самостійно звернутися зі скаргою в Держпродспоживслужбу.

«Механізм захисту прав споживачів чітко прописано в законодавстві, але головне – будь-хто може звернутися до влади для захисту своїх порушених прав. При написанні скарги важливо прописати держорган, до якого ви звертаєтеся, свої прізвище, ім‘я, по-батькові, поставити дату і підпис. На сайті Держспоживслужби скаргу можна надіслати також в електронній формі», - сказав він.

Завідувач сектору контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський повідомив, що популярний серед відвідувачів кафе і ресторанів кальян завдає навіть більшої шкоди здоров'ю людини, ніж звичайні сигарети. За даними експерта, за приємним запахом кальяну приховані безліч небезпечних речовин. При цьому, при палінні кальяну людина вдихає більшу кількість шкідливого диму.

Як повідомляв УНІАН, Закон України №4844 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» було ухвалено 24 травня 2012 року, а набув чинності з 16 грудня того ж року. Згідно із законом, паління заборонене у закладах громадського харчування, крім спеціально відведених для цього місць.

Згідно із загальнонаціональним опитуванням громадян, проведеним у 2013 році Київським міжнародним інститутом соціології, 74% українців підтримували введення заборони на паління в кафе і ресторанах. Штраф для власників закладів за порушення заборони на куріння становить від 1 до 10 тис. грн.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/69924