Київ. 23 грудня. УНІАН. Аграрні асоціації України підтримали ухвалені парламентом зміни в податковому законодавстві на 2017 рік і просять президента Петра Порошенка підписати зазначені закони, для того щоб вони набули чинності максимально швидко.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

За словами Соколова, зокрема, серед прийнятих змін, які стосуються безпосередньо аграріїв, - впровадження єдиного реєстру на відшкодування ПДВ, відшкодування ПДВ Держказначейством виключно на основі єдиного реєстру. Крім того, він зазначив, що спецрежим відшкодування ПДВ для аграріїв було замінено прямою підтримкою загального фонду держбюджету в розмірі 4 млрд грн на підтримку тваринництва, садівництва, виноградарства. Виплата дотацій відбуватиметься в автоматичному режимі на основі даних податкової звітності.

Відео дня

«Фактично ми самі платимо за програму підтримки», - зазначив Соколов.

За його словами, в 2017-2021 роках щорічний обсяг держпідтримки аграріїв становитиме не менш як 1% аграрного ВВП.

«Ніколи в Україні процес обговорення не був таким відкритим і прозорим. Це стосується і того, як розроблялися правки до Податкового кодексу і всі зміни», - підкреслив він.

Присутня на прес-конференції в. о. генерального директора Української аграрної конфедерації Марія Дідух також підтримала законодавчі зміни на наступний рік.

«4 млрд грн - це не та сума, яка б задовольнила весь ринок, але це вже перший крок. І дуже важливо, що вони є і що вони будуть прямою державною підтримкою. Це дуже важливо, і я стверджую, що в наступні роки АПК набиратиме обертів і допомагатиме розвитку економіки України», - зазначила Дідух.

За словами генерального директора Українського клубу аграрного бізнесу Тараса Висоцького, великим плюсом також є те, що бюджет було прийнято 20 грудня, це дало можливість і час перед новим роком проаналізувати всі зміни.

«Зміни стали результатом дискусій сектору з владою. Результатом цих дискусій в майбутньому стануть ще кращі рішення, які стимулюватимуть розвиток аграрного сектору», - зазначив Висоцький.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в ніч на 21 грудня ухвалила в цілому підготовлений урядом проект державного бюджету на 2017 рік з дефіцитом 3% і закладеним зростанням економіки також 3%. За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, при доопрацюванні документа уряд зберіг пріоритети бюджету - підвищення обороноздатності, підвищення соціальних стандартів, розвиток освіти і охорони здоров'я, підтримка сільського господарства і проектів інфраструктури, підтримка регіональних проектів у рамках курсу на децентралізацію.