Київ. 20 грудня. УНІАН. 25 грудня на Європейській площі у столиці стартує проект щодо відзначення 500-річчя Реформації, яка мала і має фундаментальний вплив на європейську цивілізацію.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН народний депутат України, голова оргкомітету з відзначення 500 - річчя Реформації Павло Унгурян.

За його словами, проект, ініціатором якого є Рада євангельських протестантських церков України, розпочнеться Різдвяним концертом та триватиме весь 2017 рік.

«Старт проекту – 25 грудня о 15:00 на Європейській площі, де пройде Всеукраїнський флешмоб «Україна та світ святкують Різдво Христове разом!» - сказав Унгурян.

Як планується, у флешмобі візьмуть участь 2017 хористів, які співатимуть різдвяні пісні. «До співу з хором приєднаються відомі українці - співаки, представники спорту, мистецтва, бізнесу, а також деякі політики вже повідомили нам про бажання заспівати разом різдвяних пісень, у тому числі Ганна Гопко, Ольга Богомолець і Віктор Павлик», - додав Угнгурян.

«Духовні цінності є важливими для успішного і ефективного менеджменту, діяльності у різних сферах. Наприклад, для сфери мистецтва, культури, музики, Реформація стала серйозним рушієм», - сказав він.

Громадський діяч, політичний експерт Віктор Уколов у свою чергу зазначив, що після Євромайдану в Україні вперше на державному рівні визнається Реформація. «Підписання указу президента Петра Порошенка про відзначення 500-річчя Реформації – це і є визнання на державному рівні реформістських протестантських церков в Україні і значення самої Реформації для розвитку світу і для майбутнього розвитку України», - сказав він.

За словами Уколова, вже близько двох років група громадських активістів добивається, щоб 25 грудня оголосили державним святом.

«Ряд депутатів з усіх фракцій Верховної Ради, окрім «Опозиційного блоку», запропонували, щоб 25 грудня було вихідним днем. Це є ще одне визнання на державному рівні важливості Реформації для України», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 26 серпня президент Петро Порошенко підтримав ініціативу Всеукраїнської ради церков і підписав указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації». Також був затверджений план заходів, який передбачає тематичні наукові конференції, семінари, просвітницькі заходи, трансляцію документальних та художніх фільмів, присвячених історії Реформації, випуск науково-популярних робіт та творів діячів Реформації.

У прес-конференції присвяченій відзначенню 500-річчя реформації в Україні та світі прийняли участь: Михайло Паночко, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України; Василь Хіміч, президент Об’єднання військовослужбовців-християн України; Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів; Леонід Кістерський, доктор економічних наук, Директор Інституту міжнародного ділового співробітництва; Вес Дженсен, диригент Київського симфонічного оркестру і хору, професор університету Trinity Western; Віктор Уколов, громадський діяч, політичний експерт; Павло Унгурян, народний депутат України, голова оргкомітету з відзначення 500-річчя Реформації.