Київ. 19 грудня. УНІАН. Керівник гуманітарної місії «Чорний Тюльпан» Ярослав Жилкін заявляє про проблеми з доступом на тимчасово окуповані території Донбасу для евакуації тіл загиблих українських військовослужбовців.

Про це Жилкін повідомив в УНІАН на прес-конференції: «Підсумки роботи гуманітарної місії «Чорний Тюльпан» у 2016 році: пошук і вивезення загиблих в АТО».

"Скромні результати за 2016 рік - це якраз наслідок того, що наприкінці 2015 року відбулися деякі зміни, і регулярні, як раніше, ми здійснювали, пошукові виїзди на ту територію, вони практично припинилися, це були поодинокі випадки. На сьогодні ситуація не покращилася, на жаль. Місця потребують досліджень для того, щоб опитувати населення, але, на жаль, регулярного доступу на ті території не забезпечено", - сказав Жилкін.

Відео дня

При цьому він не зміг назвати причину обмежень у доступі на окуповані території Донбасу.

"З якої причини? Мені важко сказати. Мені здається, що це більше політичне забарвлення має. Можливо через те, це моя думка, що питання щодо організації пошуку не виносяться на той рівень, який має бути. Хоч би у рамках Мінських угод", - сказав він.

Крім того, Жилкін повідомив, що місія і Міністерство оборони України припинили співпрацю.

"З 1 жовтня припинено співпрацю з Міністерством оборони не з нашої ініціативи. Тому на сьогодні ми не в рамках проектів ЗСУ", - сказав Жилкін.

За його словами, з Міноборони надійшов лист про те, що «у них тепер є гроші, і тому наших послуг вони більше не потребують».

Як розповів керівник місії, на сьогодні «Чорний Тюльпан» співпрацює з представниками органів судово-медичної експертизи, з Міністерством охорони здоров'я, Службою безпеки України та Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією.

За словами Жилкіна, місія провела багато заходів разом з Національною поліцією, здійснюється координація дій і йде обмін інформацією з Об'єднаним центром з звільнення заручників при СБУ.

Як повідомляв УНІАН, діяльність гуманітарної місії «Чорний Тюльпан» («Евакуація 200») стартувала у вересні 2014 року і була проектом цивільно-військового співробітництва Міноборони, Національного військово-історичного музею України і ВГО «Союз «Народна пам'ять».

З 2014 року місія «Чорний Тюльпан» евакуювала з Донбасу понад 800 тіл загиблих військових.